Fejfájás, szemproblémák az iPhone X-től?

Fejfájás, szemproblémák az iPhone X-től?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az iPhone X-ben használt egyik technológia a szó szoros értelmében fejfájást okozhat néhány felhasználónak.

Az Apple az iPhone X-nél kezdte használni (az iPhone-ok között) az impulzusszélesség-modulációt (PWM), amelynél a kijelző, a fényerő függvényében, bizonyos frekvenciákon villog. Bár ez a szem számára észrevehetetlen, azonban azoknál, akik erre érzékenyek, fejfájást, szemfájdalmat okozhat.

„Érezhető vagy sem, semmiképpen sem ideális a szem számára, különösen a napi használat során – írja az egyik felhasználó a redditen. Ugyancsak ide került fel két videó, amelyek az iPhone X és az iPhone 8 közötti különbséget mutatják – utóbbiba nem került bele a PWM technológia.

Fel is szólítják az Apple-t, hogy tegye lehetővé a Beállítások/Kisegítő lehetőségeknél a PWM kikapcsolását. Sajnos a PWM-t hardveres szinten implementálta az Apple, szóval nem lehet csak úgy kikapcsolni, de legalább csökkenteni kellene az általa okozott hatásokat a LED-fényerő jobb szabályozhatóságával.

Bár az iPhone X-zel kapcsolatban csak mostanában kerültek nyilvánosságra ilyen panaszok, a PWM már 2008 óta okoz gondokat az Apple ügyfeleinek. A cég fórumán több mint másfélszáz oldalon sorjáznak azok beszámolói, akik hasonlókat tapasztaltak a MacBook Pro használatánál, akár már 15-20 perc után.

Egyébként nem az Apple az egyetlen cég, amelyik használja a PWM-et, hasonló gondokról számoltak be Galaxy S sorozatú telefonok és Pixelek tulajdonosai is. Viszont androidos eszközökön a PWM szoftveresen letiltható. Az Apple egyelőre nem kommentálta a PWM-gondokat.