Jól figyeljen, ha ezt a jelölést látja a YouTube-on, jó eséllyel összeesküvés-elméletes videó van ön előtt

Jól figyeljen, ha ezt a jelölést látja a YouTube-on, jó eséllyel összeesküvés-elméletes videó van ön előtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Úgy döntött a YouTube, nem hagyja, hogy az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos videók megtévesszék a felhasználóikat.

A legnagyobb videomegosztó hamarosan a Wikipédiához kapcsolja az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos videókat, hogy több oldalról is tájékoztassa a nézőket – jelentette be Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója a texasi SXSW konferencián. „Ha fontos hírek vannak, szeretnénk a valós információkat átadni, azzal együtt, hogy nem vagyunk hírszolgáltató” – tette még hozzá.

A szolgáltatás a következő hónapokban élesedik, és amennyiben egy összeesküvés-elméletes videó jelenik meg a YouTube-on, akkor egy szövegdobozban egy (vagy több) link is megjelenik, amelyik a Wikipédia témához kapcsolódó szócikkéhez vezet. Ehhez a Wikipédia jól ismert internetes összeesküvések listáját használják.

©

Egy nagyon jó példa a holdra szállás, azaz egy olyan, történelmileg is jelentős esemény, amelyiket rengeteg összeesküvés-elmélet kísér, például az, hogy stúdióban vették fel az egészet. Az ilyen videók mellett fog megjelenni a már említett Wikipédia-link, hogy a felhasználó további információkhoz juthasson, még akkor is, ha eredetileg egy dokumentumfilmről volt szó. Egyébként a Wikipédia-linkek nemcsak az összeesküvés-elméletekhez kapcsolódó videók mellett jelennek majd meg, hanem azoknál a témáknál is, amelyek nagy vitát váltanak ki. Persze azt azért ne feledjük, hogy a Wikipédia sem száz százalékig megbízható, hiszen a netes közösség szerkeszti.

A YouTube szerint a mostani csak az első lépés, az elkövetkező években további lépéseket is tesznek majd annak érdekében, hogy minél több információt nyújtsanak a platformjukon megjelenő videókhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.