szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre csak a Google Chrome fejlesztői verziójába, a Canaryba került bele az a funkció, ami folyamatosan figyeli a bővítmények viselkedését, és ha valami szokatlan dolgot tapasztalunk, azonnal leállíthatjuk azt.

Épp a napokban írtunk arról, hogy a Google Chrome böngészőjéhez készült bővítményekkel érdemes óvatosan, de legalábbis fenntartásokkal bánni. A Duo Security jelentése szerint 120 ezer olyan program és alkalmazás van, ami rendkívül sérülékeny lehet. A Chrome fejlesztői most ezek ellen lépnének fel.

A Techdows szúrta ki, hogy a böngész Canary verziója (ez az a változat, amit a fejlesztőknek készítenek, és amiben az új funkciók utolsó tesztjeit végzik) egy olyan forráskódot is tartalmaz, amivel elejét lehetne venni az adatszivárgásnak. Az activity log stream (magyarul valószínűleg: tevékenységi napló) lényege, hogy folyamatosan monitorozza a különböző bővítmények viselkedését, így ha azok úgy működnek, ahogy mi azt nem szeretnénk – esetleg adatokat küld el rólunk –, akár azonnal le is állíthatjuk. A funkció használatához valószínűleg szükség lesz némi technológiai tudásra, cserébe viszont jóval nagyobb biztonságban lehetünk, mint eddig.

A funkciót már ki is lehet próbálni a Canary verzióban, ha a böngésző címsorába a chrome://flags/#enable-extension-activity-logging sort írjuk be. Mivel azonban a Canary a Chrome böngésző teszt verziója, így érdemes vele óvatosan bánni, a működése ugyanis nem túl stabil.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n