Megvolt az első távműtét, amit 5G-n segített egy orvos

Megvolt az első távműtét, amit 5G-n segített egy orvos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A világon első ízben hajtottak végre műtétet az új generációs 5G-mobilhálózat segítségével: egy spanyol orvos a Mobile World Congress (MWC) szakkiállítás barcelonai helyszínéről irányította a beavatkozást.

A műtét alatt António de Lacy, a gasztroenterológiai osztályt vezető orvos valós idejű tanácsadást és műszaki segítségnyújtást végzett egy 5G hálózat révén közvetített műtéthez orvoscsoportjának, amely béldaganatot műtött meg az MWC színhelyétől 5 kilométerre fekvő barcelonai Hospital Clinic kórházban.

A szakkiállítást szervező GSM Szövetség (GSMA) ügyvezető igazgatója, John Hoffman szerint ezt volt az első, 5G hálózat segítségével valós időben közvetített műtét. Az orvostudományban már alkalmaztak távolról történő beavatkozásra lehetőséget adó technológiát, de az 5G jóval rövidebb késleltetési időt és sokkal jobb képminőséget biztosít, mint a korábbi hálózatok, csökkentve így a hibalehetőségeket és pontosabb információt nyújtva az orvoscsoportoknak.

A műtét alatt a késleltetési idő 0,01 másodperc volt a jelenleg általánosan használt 4G hálózat 0,27 másodpercéhez képest.

A szakértők többsége szerint az 5G idővel lehetővé tesz majd robotkarok segítségével történő távműtétet is.

A nagyon alacsony késleltetési idő, a nagyobb kapacitás és a gyorsabb adattovábbítás révén az 5G számos használatot forradalmasíthat a videojátékoktól az önvezető autókon át a robotizált üzemekig. Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.

Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jóEpekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.

Az MWC 2019 mobilos szakkiállítás további friss híreit itt találja. Ha nem szeretne lemaradni az újabbakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások