Titkos Windowson dolgozik a Microsoft, ami alig terheli le a számítógépet

Titkos Windowson dolgozik a Microsoft, ami alig terheli le a számítógépet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft egy újfajta Windows-verzióval állna a dupla kijelzős és a hajlítható képernyős készülékek mögé, miközben a Google által gründolt olcsó laptopoknak is konkurenciát állítanának így.

Miközben a Windowsról már jó ideje tudni lehet, hogy a mostani az utolsó a sorozatban, és valami teljesen új dologgal lép majd elő a Microsoft, a helyzet az, hogy ez mégsem teljesen igaz. A The Verge-nek nyilatkozó, a Microsoft terveit ismerő forrás szerint a fejlesztők már javában dolgoznak a Windows Lite kódnév alatt futó platformon, amit a kétkijelzős eszközökre szánnak. Az operációs rendszer akár már az idei évben megjelenhet, ez elsősorban a készülékek és a processzorok gyártóitól függ.

Az OEM az Original Equipment Manufacture rövidítése, amely azokra a cégekre vonatkozik, amelyek az eszközöket szerelik össze. Ezeken általában előre telepített operációs rendszer (Windows) található.

A beszámoló szerint a Windows Lite a jelenlegi operációs rendszer "lecsupaszított" változatát jelenti. A fent említett kétkijelzős eszközök kapcsán az Intel már bejelentette, hogy ilyen OEM-eket akar gyártani. Ezeknél leginkább az egykor koncepciószinten megrekedt Microsoft Courierhoz, kétkijelzős laptopokhoz vagy épp a hajlítható kijelzős eszközökhöz hasonló hadverről lenne szó.

A Microsoft már régóta készülhet egy ilyen operációs rendszer létrehozására. Erre hozta létre az úgynevezett Windows Core OS-t, vagyis a jelenlegi Windows Shell egy "hordozható" verzióját. Ez jelenti az alapját a Windows 10-ek többségének, de ez fut a HoloLens 2 csodaszemüvegén és a hamarosan megjelenő, továbbfejlesztett digitális tábláján, a Surface Hub 2X-en is.

A Windows Lite kinézetre hasonló lesz a ma a gépeken futó Windowshoz, de funkcionalitását tekintve inkább a Surface Hubra, valamint a windowsos szupertelefonra kifejlesztett Continuumra kell gondolni.

Windows Elite x3, a windowsos csodatelefon.
©

A The Verge szerint amellett, hogy az eszköz a duplakijelzős készülékek rendszere lenne, könnyen lehet, hogy a Microsoft ezzel akar segíteni a gyártóknak, hogy erősebb konkurenciát jelentsenek a Chromebookok számára. Korábban volt már erre példa, amikor 2017 májusában a cég bejelentette a Windows 10 S érkezését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor jön ki a Windows Lite, vagy egyáltalán ez lesz-e a neve. Az biztos, hogy a Microsoft május elején tartja majd a szokásos fejlesztői konferenciáját, így könnyen lehet, hogy akkor már okosabbak leszünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások