Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az úgynevezett mágneses túlérzékenység jelenségét régóta ismerik már a tudósok. Ennek köszönhető például bizonyos madarak tájékozódási képessége, de más állatfajok esetében is megfigyelhető a jelenség. A kutatók azonban hiába próbálták meg az embereknél is kimutatni, nem jártak túl sok sikerrel. Egészen mostanáig.

Az eNeuro című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kísérletek azt mutatják, az emberi agy is képes érzékelni a mágneses változásokat, igaz, mindez nem tudatosan történik. Az egyelőre nem világos, hogy a mágneses mező érzékelését képesek vagyunk-e hasznosítani, ezért a szakemberek tovább kutatnák a témát. Ez a fajta képesség valószínűleg az első emberek óta velünk van, ám kérdés, hatással van-e mindez a személyiségünkre vagy a térbeli tájékozódásra.

A tudományban nagyjából 30 évvel ezelőtt hagytak fel azzal, hogy az embernél kimutassák a mágneses túlérzékenységet, ehelyett inkább az állatoknál figyelték meg ezt a tulajdonságot. A kísérletek azonban rámutattak: egy ez komplex neurológiai feldolgozás eredménye, így a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) geofizikusa Joseph Kirschvink, valamint a neurológus Shin Shimojo újra elővették a témát.

A két szakember az agyhullámok megfigyelésére összpontosított. Szerintük ugyanis ha az agy nem érzékeli a mágneses mezőt, a viselkedésre sem lehet hatással. Ahhoz, hogy kiderüljön, történik-e ilyen változás, egy bonyolult "kamrát" építettek, ami képes kiszűrni a külvilágból érkező "interferenciát", ami befolyásolná az eredményt.

©

A 34 önkéntes résztvevő agyhullámát elektroenkefalográf (EEG) segítségével mérték meg, több száz kísérlet alatt. A kísérletek során senki nem tudta megmondani, hogy történt-e változás a mágneses mezőben, négy esetben azonban kimutatott valamit az EEG. Kiderült, az ő agyuk érzékelte a változást, még hónapokkal később is, amikor a kísérletet megismételték.

A kísérlet során az alanyok agyának alfa-hulláma megváltozott, ami azt mutatta, hogy valamilyen inger érte őket. Hogy ezt pontosan mi okozta, egyelőre nem tudják, de egy elképzelés már született a dologról. Ezek alapján léteznek olyan speciális érzékelősejtek, amelyek pici mágneses kristályokat tartalmaznak. Kirschvink szerint ez az egyetlen magyarázat, ami minden megfigyelésre választ adhatna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások