Most vigyázzon: amikor letölt egy sorozatot a netről, kellemetlen vírus is jöhet vele

Most vigyázzon: amikor letölt egy sorozatot a netről, kellemetlen vírus is jöhet vele

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kiberbűnözők aktívan használják a népszerű tévésorozatok új epizódjait rosszindulatú programok terjesztésére. A Trónok harca, a The Walking Dead és A zöld íjász részei voltak a legnépszerűbbek a támadók körében, derült ki a Kaspersky Lab új kutatásából.

Aki nem dugja homokba a fejét, az tisztában van vele, hogy Netflix és HBO Go ide vagy oda, sokan a mai napig a torrentboltból szerzik be a sorozatokat.  Látva, hogy az illegális helyekről letöltött műsorokat mennyire egyszerű lecserélni kártevő-hordozó változatokkal, a Kaspersky Lab kutatói közelebbről is megvizsgálták ezeket a veszélyeztetett fájlokat, mely vizsgálat a 2017-es és a 2018-as évet is lefedte.

A listát mindkét évben a Trónok harca vezette: 2018-ban az összes fertőzött kalóz tartalom 17%-át tette ki, 20 934 megtámadott felhasználóval, ezt követte a The Walking Dead (18 794) és A zöld íjász (12 163). A Game of Thrones elsősége különösen 2018-ban érdekes: tavaly ugyanis nem adtak ki új epizódot a sorozatból, míg a rangsor többi sorozata esetén intenzív promóciós kampány folyt az említett időszakban.

©

A megfigyelt esetekben a rosszindulatú programok terjesztői az évadok első és utolsó részeit választották ki, hiszen jellemzően az évadindító és -záró epizód nézettsége a legnagyobb.

"Az online csalók kihasználják az emberek hűségét és türelmetlenségét, ezért új letölthető anyagot ígérhetnek, ami valójában kártékony programot (is) tartalmaz. Figyelembe véve, hogy a Trónok harca záró évada ebben a hónapban kezdődik, figyelmeztetni szeretnénk a felhasználókat, a sorozat új részei között nagy valószínűséggel rengeteg epizódnak álcázott vírus lesz” – mondta Anton V. Ivanov , a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

A kiberbiztonsági cég szerint – amellett, hogy csak legális oldalakat használunk – érdemes odafigyelni például a letöltendő fájl kiterjesztésére, még a legális források esetében is. A fájlnak például .avi, .mkv vagy mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, semmiképpen sem lehet .exe.

Ne kattintson gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek egy új epizód korai megtekintését ígérik; ellenőrizze a sorozatok újabb részeinek ütemezését, és kövesse nyomon őket.

És persze az sem árt, ha van telepítve a számítógépre egy vírusirtó – ide kattintva láthatja a hatékony programok listáját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások