Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltérítettek egy népszerű videoszerkesztő szoftver letöltését kínáló weboldalt. Bár a hackerek ezúttal nem a mi régiónkat pécézték ki, azért jobb óvatosnak lenni az oldallal, mivel nem először esett ilyesfajta támadás áldozatául.

Több mint 1,3 millió havi látogatóval büszkélkedhet a népszerű, ingyenes videoszerkesztő és -konvertáló alkalmazás, a VSDC szoftver hivatalos weboldala, amelyet nemrégiben meghekkeltek, és sajnos nem először. A Dr. Web beszámolója szerint a hackerek olyan, hivatalosnak látszó letöltési linkeket kínáltak az oldal látogatóinak, amelyekkel azután azok rosszindulatú programot telepítettek a számítógépükre.

Tavaly is megfertőzték az oldalt, azonban a mostani támadás csak célzott csoport ellen irányul. A Dr. Web kutatói ugyanis olyan rosszindulatú JavaScript kódot találtak a VSDC weboldalán, amelyik elemezte a látogatók földrajzi helyzetét, és csak az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából odaérkezőket fertőzte. A fertőzést követően banki trójait juttattak az áldozatok gépére, amely azután kényes adatokat tudott ellopni onnan.

©

A honlapra került rosszindulatú kód körülbelül egy hónapig (február vége és március vége között) észrevétlen maradt. Az érintetteknek (tehát akik az említett időben töltötték le a programot) nem elég frissíteniük a szoftvert, hanem egy víruskergetőt is igénybe kell venniük, hogy megtisztítsák a számítógépüket. Ezután pedig ajánlott, hogy mindenütt változtassák meg a jelszavukat.

A VSDC egyébként nem csupán a felhasználók, hanem a hackerek körében is népszerű: az elmúlt években többször is meghekkelték az oldalt, és különféle kártékony programokat juttattak a gyanútlan felhasználók gépére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások