Videó: Rákötötték a robotkutyára a 3 tonnás repülőgépet, és simán elhúzta

Videó: Rákötötték a robotkutyára a 3 tonnás repülőgépet, és simán elhúzta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az elmúlt évek fejlesztései után mára eljutottunk oda, hogy olyan feladatokat is képes elvégezni egy robot, amire korábban nem gondoltunk volna.

Az elmúlt években egyre több példát láthattunk arra, hogy a különböző cégek által fejlesztett robot(kutyák) milyen félelmetesen ügyesek. Az utóbbi időben pedig már olyan felvételeket is láthattunk, amin ezek a szerkezetek képesek voltak profin együttműködni egymással. A dolog kicsúcsosodását az a videó jelentette, amiben egy teherautót húztak el a Boston Dynamics "állatkái".

Ezúttal nem a kooperációt, hanem a nyers erőt prezentálja egy újonnan elkészült videó. Az olasz fejlesztésű HyQReal nevű robot egymaga képes erra, hogy elhúzzon egy 3 tonnás Piaggio P180 Avanti típusú utasszállító repülőgépet. A videót Genova repülőterén vették fel.

A szerkezet nagyjából 10 métert tudott megtenni a repülőgéppel. A fejlesztők szerint olyasmit szerettek volna véghez vinni, amit eddig még senki. A robotot átalakított és továbbfejlesztett változatát később a mezőgazdaságban vagy épp a katasztrófavédelemben is hasznosítanák. Utóbbi esetben például úgy oldhatnák meg a segélyezést/élelmezést a katasztrófa sújtotta területeken, hogy nem kellene az emberi életet veszélyeztetni.

Ha kíváncsi, mire képesek még a robotok, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások