A tudósok üzenik: ne a neten keressen magának napkrémhez receptet

A tudósok üzenik: ne a neten keressen magának napkrémhez receptet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Még házilag elkészíthető (DIY, azaz csináld magad) napkrémek receptjei is megtalálhatók a Pinteresten, mentik is le ezeket szép számmal a felhasználók. A szakértők azonban komoly egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek.

Talán végre a nyári is elérkezik, és vele a kiadós napozások időszaka. A Pinteresten is egyre több a „csináld magad” napkrém/naptej recept, azonban nem árt óvatosnak lenni, de leginkább elkerülni ezeket. Az egyik egyesült államokbeli gyerekkórház szakemberei megvizsgálták a népszerű oldal házi készítésű napvédőit, és kiderült, nem kínálnak megfelelő védelmet a káros UV-sugarakkal szemben.

„Az internet nagyszerű hely arra, hogy a felhasználók recepteket, kézműves munkák trükkjeit osszák meg, azonban nem feltétlenül megbízható, ha olyan készítményekről van szó, amelyek az egészséggel vannak kapcsolatban" – mondta Lara MCKanzie, a Health Communications folyóiratban publikált tanulmány vezető kutatója. A szakember szavai nem légből kapottak. Csapatával számos olyan linket vizsgált meg a Pinteresten, amelyek napvédő krémek elkészítésével voltak kapcsolatban. Átlagosan több mint 800-szor könyvjelzőztek meg egy-egy „receptet”, de olyan leírás is volt, amit több mint 20 ezren mentettek el.

©

A termékek általában ártalmatlan összetevőket (pl. kókuszolaj, méhviasz) tartalmaztak, azonban nem védtek az igen káros sugárzás ellen. Ennek ellenére 2-50-es fényvédő faktorral jellemezték ezeket. Fontos tudni, hogy ezeket a faktorszámokat nem egészségügyi hatóságok adták meg.

„A házilag készített fényvédő termékek kockázatosak, mivel nem szabályozzák és tesztelik a használatukat” – mondja Mckenzie, hozzátéve éppen ezért nem tudni a saját készítésű termékeknél, hogy mennyire biztonságosak vagy hatékonyak. Sajnos az a helyzet, hogy a megfelelő fényvédő faktorral rendelkező napkrém nem olyan termék, amit elő lehetne állítani csak úgy házilag.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló figyelmeztetésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások