A Viharvadász nevű titkos Facebook-szoftver leszedi a konteókat

A Viharvadász nevű titkos Facebook-szoftver leszedi a konteókat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy új jelentés szerint a Facebook a nyilvánosság elől elzárva már évek óta üzemeltet egy programot, ami megkeresi azokat a bejegyzéseket, amikben rossz színben tüntetik fel a közösségi oldalt.

Bár a Facebook szeret beszámolni saját fejlesztéseiről, van olyan programjuk, amiről mindezidáig senki nem tudott, őket leszámítva: a Bloomberg tárta fel, hogy a közösségi óriás 2016 óta használ egy szoftvert, ami a Facebookról terjedő valótlanságokat hivatott felfedezni. A titokzatos programot Stormchaser néven emlegetik a vállalaton belül.

Az eszköz a Facebookot és a vállalatcsoporthoz tartozó WhatsApp üzenetküldőt figyeli elsősorban azért, hogy a felhasználók ne osszanak meg álhíreket a Zuckerberg-birodalomról. A lap példaként említi azokat az álüzeneteket, amikben arra kérik a hiszékenyebbeket, a szöveget küldjék el másoknak is, ha ugyanis nem teszik, a Facebook pénzt szed be a következő bejelentkezéskor, törli a fiókjukat stb. Ilyenekből rengeteget láthattunk már, most is egy terjed egy.

A Facebook a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a Stormchaserről azért nem kommunikáltak, mert sosem használták a hírek valóságtartamának általános ellenőrzésére. A szóvivő szerint az algoritmus kizárólag a Facebookról szóló híreket vizsgálja: megkeresi és hatástalanítja azokat a bejegyzéseket, amik valótlanságot terjesztenek az oldallal kapcsolatban.

A Bloomberg egy névtelenséget kérő volt Facebook-alkalmazottra hivatkozva állítja: a gond éppen abban áll, hogy a Facebook az említett eszközt csak saját célra használja. Az ex-munkavállaló szerint a közösségi oldal mindig is kiemelten kezelte a saját magával kapcsolatos álhíreket, az ezek elleni küzdelemre jobban koncentrál, mint a politikai vagy egészségügyi vonalon terjedő kamuzásokra.

A Facebook szóvivője azt mondta, a facebookos valótlanságokat tartalmazó bejegyzésekből is elsősorban a felhasználóknak származhat problémája, nem a vállalatnak.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook dolgairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások