szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apollo-11 három űrhajósának egyike, Michael Collins kedden visszatért Cape Canaveral azon kilövőállásához, ahol 50 éve megkezdődött holdraszállási missziójuk.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Az amerikai űrkutatási hivatal meghívására a 88 éves Michael Collins a NASA floridai űrközpontjának 39A kilövőállását kereste fel helyi idő szerint 9 óra 32 perckor, amikor 1969. július 16-án útnak indult űrhajójuk, amelynek fedélzetén ő és Edwin (Buzz) Aldrin űrhajós, valamint Neil Armstrong parancsnok elindult az első Hold-utazásra. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb Saturn V hordozórakéta orrában kapott helyet.

©

Az űrhajó július 19-én állt pályára a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap az Eagle (Sas) nevű holdkomppal megkezdte a Holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án – azaz napra pontosan 50 éve – szállt le, az űrhajósok két órát töltöttek a Hold felszínén. Collins volt az, aki az űrhajóval a Hold körül keringett, amíg társai annak felszínén lépkedtek.

Michael Collins 1969. július 16-án
©

Bár a Hold meghódítása a világon élő emberek többsége szerint valóban megtörtént, akadnak, akik kételkednek ebben. Köztük néhány magyar is: egy új felmérés eredménye szerint az itt élők bizonyos része azért tartja elképzelhetetlennek, hogy jártunk a Holdon, mert egy ilyen utat az ember nem élhet túl.

Látványos megemlékezések USA-szerte

Neil Armstrong parancsnok 2012-ben meghalt, Buzz Aldrin pedig nem tudott részt venni a keddi eseményen, amely megnyitotta az Apollo-11 misszió nyolcnapos útjának félévszázados évfordulós ünnepségeit. Collins az űrközpontban találkozott az akkori irányítóközpont mintegy száz munkatársával és a NASA azon mérnökeivel, akik jelenleg az Artemis-misszió megvalósításán dolgoznak, amelynek űrhajósai visszatérnének a Holdra, majd később eljuthatnának a Marsra.

Egy másik eseményen a washingtoni Nemzeti Légi és Űrmúzeumban kedden kiállították Armstrong restaurált űrruháját először 13 év után.

Először kedden este a Washington-emlékműre vetítették ki a Saturn V rakéta életnagyságú képét, ami azóta minden este megjelenik két órára a 169 méter magas obeliszken. (Erről látványos fotókat itt talál.)

Az alabamai Huntsville-ben, ahol annak idején a hordozórakétát fejlesztették, kedden több ezer rakétamodellt bocsátottak fel egyszerre az évfordulóra emlékezve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!