Ritka pillanat: egy amatőr csillagász véletlenül felvette, ahogy egy óriási meteor csapódik a Jupiterbe

Ritka pillanat: egy amatőr csillagász véletlenül felvette, ahogy egy óriási meteor csapódik a Jupiterbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ethan Chappel a Perseidák meteorrajt akarta megfigyelni, amikor a kamerája rögzített egy különleges eseményt.

Ha valaki azt gondolná, hogy az amatőr csillagászok "hobbija" unalmas dolog, annak jelezzük: nincs igaza. Tökéletes példa erre a texasi Ethan Chappel, aki augusztus 7-én kapott lencsevégre egy igen különleges pillanatot: azt, ahogy

egy nagyobb darab égitest becsapódik a Jupiterbe.

Chappel a Persediák meteorrajt figyelte meg, a távcsöve és a kamerája azonban a Jupiter felé nézett. Amikor a számítógépén futó szoftver feldolgozta az adatokat, a program – ami a becsapódások okozta villanások detektálására is be volt állítva – azonnal bejelzett. Kiderült, sikerült egy fényes villanást lencsevégre kapnia a Jupiter egyenlítői övének déli részénél.

A becsapódás tényét Bob King csillagász is megerősítette, aki szerint a villanás nagyjából másfél másodpercig tartott.

Bár az esetet még további csillagászoknak is meg kellene erősíteniük, minden bizonnyal nem egy erős villámlásról volt szó. King szerint ugyanis a felvillanás pontosan úgy nézett ki, mint ahogyan egy meteor(it) becsapódásakor szokott. És bár maga a fény alapvetően kicsi volt, a Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, így igen nagynak kellett lenne a becsapódásnak is ahhoz, hogy ez így látszódjon.

Heidi Hammel, a James Webb Űrteleszkóp egyik tudósa szerint a mostani becsapódás valószínűleg nem hagy majd olyan nyomot maga után, mint a 25 évvel ezelőtti esemény. 1994-ben a Shoemaker–Levy 9 névre keresztelt üstökös csapódott a Jupiterbe, annak törmeléke pedig több napon át bombázta a bolygó felszínét.

Hammel szerint 2010-ben volt már egy hasonló eset, akkor egy 8-13 méter átmérőjű meteor ütközött a Jupiternek, a becsapódás ereje nagyjából 1 megatonnás lehet – írja a Gizmodo. (Összehasonlításként: a hirosimai atombomba 15 kilotonnás volt.) A szakember úgy látja, a mostani becsapódás is hasonló erejű lehetett.

[Ezt látta már? Különleges felvételt küldött a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról a Hubble]

Az egyébként egyáltalán nem ritka, hogy egy meteor csapódjon a Jupiterbe, nagyjából 2000-8000-szer több ilyen történik, mint a Föld esetében. A legtöbb azonban annyira kis méretű, hogy a Földről észre sem lehet venni, így a mostani kiemelkedik a "tömegből".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.