Videó: Nem nyílt ki az egyik ejtőernyő a Boeing űrhajójának tesztrepülésén

Videó: Nem nyílt ki az egyik ejtőernyő a Boeing űrhajójának tesztrepülésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem nyílt ki a CST-100 Starliner nevű űrhajó három ejtőernyőjének egyike a hétfőn végrehajtott létfontosságú próbarepüléskor. Az ejtőernyők lassítják le az űrkapszulát, amikor szuperszonikus sebességgel visszatér a Földre.

A Boeing űrjárművét arra fejlesztették, hogy űrhajósokat szállítson a Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza a Földre. Mostani tesztje során egyik ejtőernyője akkor mondott csütörtököt, amikor az űrhajó azon üzemmódját tesztelték, hogy szükséghelyzet esetén a személyzetet biztonságba helyezze – közölte a Boeing. Ez nem hangzik jól, de a vállalat szerint a teszt paraméterei és a személyzet biztonsága szempontjából elfogadható, hogy csak két ernyő működött jól. Hogy a harmadik miért nem nyílt ki, azt egyelőre vizsgálják.

A Boeing és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közölte, hogy a hiba ellenére még mindig december 17-ét célozzák meg a Starliner első személyzet nélküli repüléséhez a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA a Boeinget és Elon Musk SpaceX vállalatát választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után. Az ejtőernyők alkalmazása mindkét vállalat számára nagy műszaki kihívást jelentett, és számos kérdést vetett fel a személyzet biztonságát és a repülések gyakoriságát illetően.

A SpaceX Crew Dragon nevű űrkapszulájával a jövő éve első negyedében tervezi az első próbarepülést űrhajóssal a fedélzetén az után, hogy márciusban befejeződtek a személyzet nélküli tesztrepülések.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások