Három hétre kikapcsoltuk az óránkat – a visszakapcsolás tanulságos élmény volt

Három hétre kikapcsoltuk az óránkat – a visszakapcsolás tanulságos élmény volt

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Viszonylag szokatlan dolog úgy és azzal tesztelni egy készüléket, hogy három hétig nem használjuk. Főleg egy okosóránál tűnik úgy: ennek így semmi értelme. Mi mégis megtettük, és megérte: így derült csak ki igazán, mennyire jó, ha a csuklónkon van egy ilyesmi eszköz.

A Huawei legfrissebb okosórás ajánlatát, a Watch GT 2-t novemberben vetettük alá tesztelésnek. A még mindig piacon lévő korábbi modellt, a Watch GT-t pedig decembertől januárig, lényegében véletlenül. Történt ugyanis, hogy egy telefoncsere miatt “párját vesztette” a hosszú hónapok óta kezünkön lévő Watch GT. Az új telefonnal csak minap párosítottuk az eszközt, így karácsony óta egy hagyományos, buta óraként volt a kezünkön – mintha ott sem lett volna.

Legyünk teljesen őszinték: nem hiányzott.

Okosóra és aktivitásmérő nélkül is lehet élni, ráadásul érdemes is. Sőt, hát kifejezetten kellemes forgatókönyvnek tűnik az, amelyben nem szakítja meg a napot 5-10-20 percenként egy értesítést jelző rezgés a csuklónkon. Szakértő szerzőnk éppen néhány hónapja járta alaposan körbe a kérdést, és arra jutott, az értesítések talán a legveszélyesebb fegyvernemnek számítanak a webes és egyéb vállalatok figyelmünkért folytatott, nem mindig tiszta eszközöket használó harcában. A helyzet azóta nem lett jobb, mégis jelentős mértékben árnyalja a képet, ha nemcsak alkalmazásonként, hanem eszközönként is megválogatjuk a kért vagy nem kért értesítéseket.

Ebből a szempontból szolgált érdekes kísérletként az a bizonyos három hét, amikor lényegében nem működött – legalábbis nem okos eszközként – csuklónkon a Huawei Watch GT. Aztán rákerült az új telefonra is az óra okosként használatához mindenképpen szükséges Huawei Health alkalmazás, és máris beindult a néhány (tíz)percenkénti rezgés, elkezdtek érkezni a kis- és nagyvilág történéseiről az értesítések.

Az értesítések, melyekből ugyebár soha nem lehet elég kevés.

Szinte mindenkit zavar, ha 10-20 percenként rá kell nézni a telefonra, főleg akkor, ha a velünk szemben ülő másik teszi ezt folyamatosan. És pont itt jön be a képbe az említett eszköz. (Valójában nem is okosóra, ahhoz nem tud eleget, inkább csak egy aktivitásmérő.) Amíg folyamatosan használtuk, fel sem tűnt, micsoda előnnyel jár, de némi kihagyást követően újra felfedeztük, miért is jó, ha karóránkon látjuk azt, amit egyébként csak telefonunkon vagy számítógépünkön látnánk.

©

Ráadásul ahhoz, hogy kiderítsük, egyáltalán milyen jellegű értesítés jött (hír, megválaszolandó üzenet, frissült az időjárás-előrejelzés, kinyílt az új láda a kedvenc játékunkban stb.), mindenképpen meg kell néznünk a telefonon. Ezt a szelekciós munkát teszi eggyel zökkenőmentesebbé, ha van a csuklónkon valami, ami néhány mozdulatot megspórol nekünk. Apróságnak tűnik, de miután hónapokig próbáltuk órával és hetekig óra nélkül, arra jutottunk: kényelmesebbé teszi az életünket. Továbbmegyünk: az órához tartozó alkalmazásban az is egyenként állítható, melyik alkalmazás – telefonunkon kijelzett) értesítései jöjjenek meg az órára is.

©

Ehhez (!) nem kell százezres okosóra, melyet – akárcsak okostelefonunkat – újabb alkalmazások telepítésével lehet egyre jobbá tenni. Elég egy, az értesítéseket is megbízhatóan szállító, kellően nagy képernyővel rendelkező aktivitásmérő. Ilyen például a – funkcionalitásában jelentős mértékben továbbfejlesztett – Huawei Watch GT 2 modellhez képest ma már féláron beszerezhető első modell, a Watch GT. De a fentebb vázolt előnyök persze egyáltalán nem márkafüggők, ugyanúgy szóba jöhetnek más gyártók modelljei is. A legtöbb vállalat kínálatában sokféle modell található, a válogatás során – véleményünk szerint – az alábbiakra érdemes figyelni.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.