Még nem értik a tudósok, miért védi jobban a gyerekeket az immunrendszerük a koronavírus ellen

Még nem értik a tudósok, miért védi jobban a gyerekeket az immunrendszerük a koronavírus ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre keresik a magyarázatot arra, hogy a gyerekek miért ússzák meg könnyebben a betegség súlyosabb következményeit, és miért kell csak kevesebb tünettel megküzdeniük.

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen – vélik a szakértők. Az új típusú koronavírus (nCoV-2019) okozta megbetegedés már több mint 900 embert ölt meg, a fertőzöttek között azonban elenyésző a gyerekek száma. Nagyon kevesen betegek annyira, hogy diagnosztizálják náluk a vírust. A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a betegek átlagéletkora 49 és 56 év között van.

Egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy miért kerüli el a gyerekeket a betegség. Hasonló jelenség volt megfigyelhető a SARS- és a MERS-vírus esetében is.

„Nem értjük teljesen, de lehetséges, hogy a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbségből adódik. Az egyik feltételezés az, hogy sokkal aktívabb a velük született immunválasz, vagyis a kórokozók csoportjait célzó korai reakciójuk” – magyarázta Andrew Pavia, a Utah-i Egyetem szakértője.

Ha az nCoV-2019 vírusnak kitett gyerekek veleszületett immunválasza erősebb, akkor sokkal könnyebben győzik le a fertőzést és csak enyhe tünetek jelentkeznek náluk.

Krys Johnson, a philadelphiai Temple University College of Public Health kutatója szerint nem arról van szó, hogy a gyerekeknél nem jelentkeznek tünetek, hiszen vírusos tüdőgyulladásuk is lehet. De mivel immunrendszerük erős, nem gyűri le őket annyira a betegség, mint a felnőtteket. Ez hasonló ahhoz, hogy a felnőtteknek 25-ször nagyobb esélyük van arra, hogy meghaljanak bárányhimlőben, mint a gyerekeknek. És míg az influenza súlyos következményekkel járhat a csecsemőknél, a nagyobb gyerekek sokkal könnyebben vészelik át, mint a felnőttek – fejtegette.

Az immunrendszer ereje mögött több lehetséges tényező is állhat a tudósok szerint. Egyrészt a gyerekeknek sokkal egészségesebbek a légzőszerveik, mivel jóval kevésbé voltak kitéve a cigarettafüstnek és a légszennyezettségnek, mint a felnőttek. Másrészt a gyerekek általánosságban véve is egészségesebbek, kevésbé jellemző, hogy krónikus egészségi problémáik – diabétesz, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, túlsúly – vannak.

A felnőttek emellett jóval hajlamosabbak a káros immunválaszra, ami olyan betegségeket okozhat mint az akut légúti distressz szindróma (ARDS) – mondta James Cherry, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora. Az immunsejtek tevékenységének kiegyensúlyozatlansága által előidézett légzőszervi tünetek miatt az ARDS-ben szenvedők 40 százaléka meghal – idézte a szakértőt a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

A koronavírus-fertőzésről szóló valamennyi hírünket megtalálja ezen a linken.