szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudomány számára nagyrészt ismeretlen génekből tevődik össze az az új vírus, melyre Brazíliában, egy mesterséges tóban bukkantak a kutatók. Egyelőre az sem igazán világos, hogyan jött létre.

Egy rejtélyes eredetű, majdnem teljesen ismeretlen vírus tart izgalomban egy kutatócsoportot – írta a BGR. A tudósok a brazíliai Pampulha-tóban akadtak rá az új vírusra, amelyről azt már sikerült kideríteni, hogy genomját szinte teljesen ismeretlen gének alkotják.

A vírust emiatt egyelőre sehova nem tudták besorolni.

A különös új kórokozót a brazil mitológiából ismert vízi nimfa, Yara után keresztelték el, így lett a neve yaravírus, tudományos megnevezése pedig Yaravirus brasiliensis. A vírusról szóló felfedezés még nem jelent meg egyetlen szaklapban sem, habár a vonatkozó tanulmány már elérhető. Igaz, egyelőre az is szakmai ellenőrzésre vár.

©

A problémát az okozza, hogy a vírusban mindössze hat olyan gént sikerült beazonosítani, amelyek legalább távoli rokonságban állnak más, már ismert génekkel. A többi viszont rejtély a tudósok előtt. Ezeket árva géneknek nevezik.

A yaravírus egy elmélet szerint az amőbavírusok eddig ismeretlen csoportjának egy képviselője lehet, míg mások úgy vélekednek, talán egy óriásvírus valamilyen új formájára bukkantak. Mivel egyelőre egyik feltételezést sem sikerült igazolni, a tudósok tovább kutatnak.

A természetben számos ismeretlen vírus van jelen, még a hatalmas jégmezők alatt is. Tibetben nemrég 28 olyat azonosítottak, melyek létezéséről eddig nem tudtak a tudósok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk