szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soha nem volt még olyan sokáig műtüdőn koronavírusos beteg, mint az a dél-koreai nő, akin végül a kettős tüdőátültetés segített.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid-19-beteget, akin végül kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre. A páciens a kilencedik a világon, akin dupla tüdőátültetéssel segítettek a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az 50 éves nő február végén került kórházba a betegség miatt, ahol 16 hétig testen kívüli membránoxigenátorral (ECMO), egyfajta műtüdővel tartották életben. Ez világviszonylatban rekordhosszúságú időnek számít a Covid-19-es páciensek esetében.

©

Park Szung Hun, a Hallym Egyetemi Szent Szív Kórház tüdőgyógyász professzora elmondta, hogy a gyógyszeres kezelések nem hoztak eredmény, így nem maradt más megoldás, mint a tüdőátültetés.

[239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja]

Az ECMO-kezeléssel életben tartott páciensek tüdőtranszplantációjánál 50 százalék a siker esélye. A beteg azonban jól felkészítve várta, amíg megtalálták a donort az átültetéshez – közölte a kórház ECMO-programjának igazgatója.

A dél-koreai orvoscsoport nyolcórás műtéttel ültette be az új tüdőt a női páciens szervezetébe. Mint mondták: az eltávolított beteg tüdő olyan kemény volt, mint a kő. A dupla tüdőtranszplantáció a kilencedik hasonló beavatkozás volt a járvány kitörése óta a világban: korábban hatot hajtottak végre Kínában, egyet-egyet az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

©

A pácienst ápoló osztály főnővére szerint a nő állapota sokat javult, élni akarása is segített, mivel két gyermek édesanyja. "Azt mondta nekünk, hálás a napfényért, a holdfényért és azért, hogy lélegezni tud" – mesélte a nővér.

[Tíz nappal korábban kimutatható a koronavírus egy brit találmánnyal]

Az orvosok szerint akkor hagyhatja majd el a kórházat, ha a mellizmai már elég erősek lesznek hozzá, hogy segítség nélkül lélegezni tudjon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Évekre biztosíthatja a jólétét, aki nagyot megy az idei Bajnokok Ligájában

Évekre biztosíthatja a jólétét, aki nagyot megy az idei Bajnokok Ligájában

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában