szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Spektrum új sorozata csokorba szedi és megvizsgálja az emberiség által készített szerkezetek eddigi legnagyobb világűrbéli utazásait. A dokusorozat készítői olyan kérdésekre keresik a választ, minthogy honnan jöttünk, hogyan alakult ki a Naprendszer, és vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben.

A Nap az állandóság az életünkben: reggelenként felkel, esténként lenyugszik, ha viszont jobban megnézzük, akkor látszik, hogy ez egy folyton változó és hihetetlenül aktív csillag. A Nap története szorosan összefonódott a Naprendszerével, ám a működését még ma sem értjük teljesen.

A Nap kócos külső légköre csak teljes fogyatkozások idején látható, és ez a napkorona a felszínnél is forróbb. Ez első ránézésre ellentmondásban áll a fizika törvényével, mely szerint egy forró testtől távolabb hidegebbnek kellene lennie. Csakhogy a napkoronában valami mégis felforrósítja az anyagot, ami szinte érthetetlen. Ha olyan forró ez a gáz, akkor miért marad a Napon? A forró részecskék nagyon gyorsan mozognak. Ha a gáz gyorsabb, mint a helyi szökési sebesség, akkor a gáznak szél formájában ki kellene áradnia a Napból.

[Lenyűgöző videó készült a Nap elmúlt 10 évéről]

A Spektrum közleménye felidézi, hogy egy amerikai csillagász, a most 93 éves Eugene Parker fölvetett egy egészen új ötletet. A múlt évszázad közepén színtiszta vákuumnak tartották a világűrt, amin a Nap fénye és hője áthatol ugyan, de a Nap erős vonzása nem engedi, hogy bármilyen anyag – például gáz – szökjön el róla. Parkernek viszont más elmélete volt. Azt jósolta, hogy a Nap forró légkörében viszonylag nagy nyomásnak kell uralkodnia. A gáz tehát kifelé próbál tágulni, ennek pedig az a következménye, hogy a gáz kiáramlik a Naprendszerbe – mutatott rá Eugene Parker 1958-ban.

Eugene Parker
©

A tudós erről írott cikkét a The Astrophysical Journal először visszadobta, a tudományos lapnál nem akarták azt komolyan venni. Parker azonban kérte, nézzék át újra. A tanulmány végül megjelent, ám Parkert mégis kinevették. Attól, hogy megjelent, a cikk nem váltott ki komolyabb hatást – senki nem pártolta, mert azt hitték, tévedés. Pedig nem csak valós, de fontos felfedezés is volt. A világűrről hirtelen kiderült, hogy az nem puszta vákuum, hogy nem üres. Anyag tölti be, a Napból kiáramló anyag. A napszél sebessége hihetetlenül nagy: másodpercenkénti 250 és 750 kilométer közti tempóban fúj, és ez komoly hatással van bolygónkra.

©

Minderre így emlékszik vissza Eugene Parker:

"Négy évvel a felvetésem után űrszondát indítottak a Vénusz felé. Kiderült, hogy valóban gáz áramlik ki a Napból. A napszél létezik. A többi már a múlt.”

Negyven évvel Parker tanulmányának megszületése után pedig már a Naphoz indult el egy kutatóeszköz, ami minden bizonnyal teljes engesztelést nyújt a kutatónak: a Parker-napszonda (Parker Solar Probe) már csak azért is érdekes, mert korábban még soha nem kapta űrszonda élő tudós nevét.

[Még a tudósokat is meglepte, amit a NASA űrszondája látott a Napnál]

Ehhez hasonló érdekességeket dolgoz fel az Útikalauz a Naprendszerhez című dokusorozat, mellyel beléphetünk a világ űrkutatási központjaiba, bepillanthatunk egyedi forrásaikba, és megismerkedhetünk az ott dolgozó tudósokkal, valamint az űrbeli küldetések megvalósítóival. Az első epizód július 9-én, csütörtökön 22:55 órakor kerül adásba a Spektrumon, a további részeket vasárnaponként 19:10-től vetíti a csatorna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hidegfronttal nyit a hét, jönnek a viharok

Hidegfronttal nyit a hét, jönnek a viharok

Sok kínai cég is profitál Trump koronavírus-segélyéből

Sok kínai cég is profitál Trump koronavírus-segélyéből

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot