5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Páratlan leletekre bukkantak régészek a Duna bajorországi partszakaszának árvízvédelmi munkálataikor Mariaposching város közelében, a feltárt 600 lelet között ötezeréves tárgyakat is találtak.

A bajor örökségvédelmi hivatal csütörtöki közleménye szerint fegyverek, a mindennapokban használt eszközök, szerszámok és halotti szertartások eszközei vannak a 600 tárgy között. Általában agyagból, csontból, fémből készültek, a régészek jelenleg tisztítják meg és dokumentálják őket.

©

A közlemény szerint a tárgyak különösen jó állapotban vannak. A régészek feltárták egy korábban teljesen ismeretlen település maradványait is, házak alapjait, téglákkal kirakott gödröket, amelyeket kemenceként használtak. A település 800 és 1000 között virágzott a térségben.

©

Mathias Pfeil, az örökségvédelmi hatóság vezetője elmondta, hogy a leletek betekintést adnak a különböző történelmi korszakokban sűrűn lakott térség településszerkezetébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hozzászólások