Hogy mi kerül a következő telefonjába? Jönnek a 3 nm-es processzorok – sőt

Hogy mi kerül a következő telefonjába? Jönnek a 3 nm-es processzorok – sőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TSMC ígéri, 2022 végére jöhetnek az olyan okostelefonok, amelyekben már 3 nanométeres gyártási technológiával készülő processzorok kerülnek.

A TSMC-t (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójaként tartják számon, így a befektetők mellett a legnagyobb mobilgyártók is azt figyelik minden évben, milyen rövid és középtávú tervekkel áll elő a tajvani cég. A vállalat a napokban prezentálta, miként képzeli el a következő másfél-két évet.

A processzorok gyártása során a nanométeres skála a lapkán található tranzisztorok méretét jelöli. Minél kisebb az érték, annál több fér el belőle az adott processzorban, így annak teljesítménye annál jobb.

A cég beszámolója szerint már zajlik az 5 nm-es gyártási technológiával készülő processzorok készítése – amit N5 kódnévvel illettek, és – ami a pletykák szerint a hamarosan érkező új iPhone-okba, az iPhone 12-esekbe kerül majd bele. A jelenlegi egyik legerősebb androidos processzor, a Qualcomm Snapdragon 865+ egyébként a 7 nanométeres gyártósorról került le.

A tajvani gyártó ugyanakkor nem áll meg az 5 nm-es technológiánál. A tervek szerint 2022 második felében elkészülhet az első olyan gyártósoruk, amely már 3 nm-es technológiával fogja készíteni az N3 kódnévvel illetett chipeket – összegezte az elhangzottakat a GSMArena.

[Egyre nagyobb lemaradásban az Intel, 2022 előtt nem jön a modernebb új processzor]

Az N5 és az N3 között nem egy lépésből áll majd az átmenet. A kettő között lesz még egy N5P kódnévvel illetett gyártási technológia is, amely méretben nem hoz változást az N5-höz képest, viszont 5 százalékkal növeli az így gyártott processzor sebességét, 10 százalékkal pedig csökkenti az energiaéhségét. Ezt, ha minden jól megy, 2021-ben kezdhetik el gyártani. Eközben pedig jön majd egy N4 is, amit 2022 elején kezdhetnek el gyártani.

©

A TSMC a 3 nm-es gyártási technológia kapcsán elmondta: 10-15 százalékos teljesítménynövekedést, valamint 30 százalékos energiaigényt várnak tőle. Az első ilyen processzorral szerelt telefonok 2022 végén kerülhetnek majd fel a boltok polcaira.

A cég ugyanakkor már szemez a 2 nm-es technológiával is. Ezek szerint nagyjából 8000 ember dolgozik majd a kifejlesztésén, ehhez pedig külön gyárat és kutatási központot is létrehoz a vállalat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.