Bevetik az antiszemitizmus ellen a mesterséges intelligenciát

Bevetik az antiszemitizmus ellen a mesterséges intelligenciát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mesterséges intelligencia segítségével küzd az antiszemitizmus online terjedése ellen egy nemzetközi kutatócsoport.

A Decoding Anti-Semitism (Az antiszemitizmus dekódolása) nevet viselő projektben diskurzuselemzők, számítógépes nyelvészek és történészek vesznek részt, akik egy "rendkívül összetett, mesterséges intelligenciával működő megközelítést fejlesztenek ki az online antiszemitizmus azonosítására" – olvasható a projektet hárommillió euróval (mintegy egymilliárd forinttal) támogató Alfred Landecker Alapítvány közleményében.

"Ahhoz, hogy megakadályozzuk egyre több és több felhasználó radikalizálódását az interneten, fontos azonosítani az antiszemitizmus valódi dimenzióit, tehát számításba vegyük a rejtett formáit is, melyek idővel nyílttá válhatnak" – mondta Matthias Becker, a projekt vezetője, a Berlini Műszaki Egyetem nyelvésze.

Az alapítvány közlése szerint számítógépek segítenek átfésülni azt a rengeteg adatot és képet, amelyet az emberek pusztán hatalmas mennyisége miatt képtelen lennének befogadni.

A munkát nehezíti, hogy antiszemita rágalmak és sértések nagy része implicit módon fejeződik ki, például kódnevek használatával – a jews (zsidók) szó helyett a hasonló hangzású juice (gyümölcslé) alkalmazásával –, vagy bizonyos összeesküvési narratívákra való utalásként, vagy sztereotípiák formájában, főként képeken keresztül.

Mivel az implicit antiszemitizmust nehezebb észlelni, a mennyiségi és a mesterséges intelligencia által vezérelt megközelítés átfogóbb kutatást tesz lehetővé – vélik a szakértők.

Az online antiszemitizmus problémája az utóbbi időben növekedett, ami látható például az olyan összeesküvés-elméletek elterjedésében is, melyek szerint a koronavírust a zsidók alkották és terjesztették el.

A jelenlegi projekt középpontjában elsőként Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság áll, később azonban más országokat és nyelveket is le fog fedni. A munkában a londoni King's College és más európai és izraeli tudományos intézetek munkatársai is részt vesznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.