szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a TikTok üzemeletetőjével szemben, mert szerintük a felhasználókat hiányosan és megkésve tájékoztatták az őket érintő dolgokról.

A GVH indoklása szerint azért indított vizsgálatot a nagy számú magyarországi felhasználóval – köztük gyerekekkel – rendelkező, az Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, mert azt valószínűsítik, hogy a vállalkozás nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat az online platform működésére vonatkozó lényeges információkról. Ide tartozik például a szolgáltatás igénybevétele során kezelt adatok köre, valamint azok felhasználása is.

A hivatal szerint a jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy az üzemeltető ByteDance nem tette magyar nyelven hozzáférhetővé a magyarországi, egyébként magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott fogyasztók számára a platform működésének és a TikTok használatának legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette – hangsúlyozza a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal hosszabbítható meg. Vagyis legkésőbb 2021 áprilisára kiderülhet, valóban követett-e el jogsértést a TikTok.

A Gazdasági Versenyhivatal korábban a Facebook ellen is vizsgálódott, a közösségi oldalra végül 1,2 milliárd forintos büntetést szabtak ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Dárdai a koronavírus-fertőzéséről: Hasonlít az izomlázhoz egy öregfiúk-meccs után

Dárdai a koronavírus-fertőzéséről: Hasonlít az izomlázhoz egy öregfiúk-meccs után

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál