Ingyenmunkára fogja a kis csatornákat a YouTube, nem fizet nekik a reklámok után

Ingyenmunkára fogja a kis csatornákat a YouTube, nem fizet nekik a reklámok után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube 2021-től azokon a videókon is megjeleníti majd a reklámjait, melyek készítői eddig túl kicsinek minősültek ahhoz, hogy bekerülhessenek a YouTube partnerprogramjába. Igaz, így sem igazán kerülnek bele: ezek a készítők egy fillér jutalékot sem kapnak majd a videóik által generált reklámbevétel után.

A YouTube 2018 elején jelentette be, hogy szigorít a monetizációs feltételeken. Míg 2018 előtt elegendő volt 10 ezer megtekintést összehozni a csatornán ahhoz, hogy reklámok jelenjenek meg a videókon – és ezekből részesedést kapjon a csatorna tulajdonosa –, azóta 1000 feliratkozóval, valamint 4000 órányi megtekintéssel kell rendelkezni ehhez.

Most ismét változtat a hirdetések megjelenítésének feltételein a YouTube. A módosított Általános Szerződési Feltételek alapján azon csatornák videóinál is megjelenhetnek a reklámok, amelyeknél nem teljesült a fent említett két kritérium. Épp csak annyi a különbség, hogy ezek a videósok

ebből egy fillért nem fognak látni.

Pedig könnyen elképzelhető, hogy egy csatornára, ami egyébként nem felel meg a partnerprogramba kerülés feltételeinek, felkerül egy virális tartalom, amit több tíz- vagy százezren látnak. Ezzel jól járnak a hirdetők, akik már az ilyen videók mellett is meg tudnak majd jelenni. És jól jár a YouTube, hiszen már ezek a tartalmak is termelik majd neki a pénzt.

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire etikus úgy bevételt szerezni egy adott tartalomból, hogy azért semmilyen jutalékot nem fizet a platform.

A szerződésen első körben az Egyesült Államok felhasználói számára változtat a YouTube, de 2021-ben a világ minden részén bevezetik a módosítást.

A cég jelezte, a kizáró okok továbbra is fennállnak, vagyis az explicit nyelvezetet használó, vagy a szexuális, erőszakos tartalmat megjelenítő videókon továbbra sem futhatnak reklámok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások