Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Parler elérhetőségét a Google és az Apple mellett az Amazon is letiltotta, utóbbi most részben újra elérhetővé tette a szolgáltatást weboldalát.

A januári washingtoni zavargások után néhány nappal az Apple és a Google is úgy döntött, törli a kínálatából a Parler nevű közösségi oldal androidos, illetve iOS-re tölthető kliensét. A 2018-ban indított szolgáltatás azzal vétett, hogy nem távolította el a gyűlöletkeltő, valamint járványszkeptikus posztokat, a washingtoni Capitoliumnál történt eseményeket pedig úgy mutatta be, amely alkalmas volt a felhasználók hergelésére.

Hasonlóan tett a múlt héten az Amazon is, amely átmenetileg letiltotta a Parler elérhetőségét a szerverein. A cég most ismét elérhetővé tette az oldalt, igaz, korlátozott formában. A nyitóoldalon most a Parler vezetője, John Matze által írt üzenet fogadja a látogatókat, amiben azt üzeni a felhasználóknak, leküzdik a eléjük gördített akadályokat, és hamarosan újra visszavárják a felhasználókat.

©

Matze a Fox Newsnak adott interjúban nemrég azt mondta, bízik benne, hogy a hónap végére rendeződik a Parler helyzete. Ez igen nagy változás ahhoz képest, hogy nem sokkal korábban azt mondta, erre már nem lát esélyt.

Hackerek loptak el 70 terabájtnyi adatot a Parler szervereiről

A 2018-ban indított Parler a szólásszabadság egyik utolsó bástyájaként reklámozza magát. Más kérdés, hogy ezzel olyan bejegyzések terjedésének is szabad teret ad, melyek egyértelmű hazugságokon alapulnak. A szolgáltatás a Google és az Apple alkalmazásboltjából is eltűnt.

A CNN beszámolója szerint a szélsőjobbosok “szigetén” élhet tovább a trumpisták kedvenc alkalmazása, ami az internet pöcegödrének tartott 8channel és a rasszista tartalmairól ismert The Daily Stormerrel is együttműködött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások