szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tulajdonságait gombnyomásra megváltoztató anyagot fejlesztettek ki svájci tudósok, ami merevvé és rugalmassá is változtatható.

A metaanyagok olyan különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek nem fordulnak elő a természetben. Ezeket a tulajdonságokat az anyag geometriai szerkezete hordozza magában.

„Az érdekelt, meg lehet-e változtatni egy anyag belső konfigurációjának geometriáját az előállítása után” – mondta Tian Chen, a Lausanne-i Egyetem (EPFL) kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Végül sikerült megvalósítaniuk az elképzelést a kutatóknak egy szilíciumból és egy mágneses porból álló metaanyag segítségével. A szerkezeten belül minden sejt úgy működik, mint egy elektromos kapcsoló: mágneses mező segítségével bármikor ki- és bekapcsolhatók.

Ez megváltoztatja a metaanyag belső állapotát, ezzel mechanikai tulajdonságait is. A bekapcsolt állapot az anyagot merevebbé, a kikapcsolt állapot pedig rugalmasabbá teszi – magyarázta Chen.

Látott már metaanyagot? Elsőre csak egy darab műanyag, de alig-alig romlik el

Német kutatók olyan ajtózárat nyomtattak, ami egyetlen darabból áll, a működéshez szükséges részei mégis mozognak.

A tudósok szerint az anyag alkalmazható a jövőben például egy bokaficam esetén: kezdetben merev sínre van szükség a boka rögzítéséhez, a gyógyulás későbbi szakaszában pedig rugalmasra.

Az anyag ilyen módú alkalmazása azonban még nem lehetséges, a technológia egyelőre csak két dimenzióban létezik – mondta Pedro Reis, az EPFL tudósa.

A szakértők eredményeikről a Nature című tudományos lapban számoltak be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Donáth Lászlót tárgyalás nélkül

Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Donáth Lászlót tárgyalás nélkül