A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését

A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt szerettük volna megtudni, hogy 2012 óta kikkel kötöttek szerződést, mikor és mire.

Közérdekű adatigénylést küldött a hvg.hu a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), hogy kiderüljön: azóta, hogy 2012-ben kötelezővé tették a vállalkozások számára a kamarai regisztrációt és azzal az évi ötezer forintos hozzájárulást, mennyi pénz folyt be e forrásból a szervezethez. Azt is szerettük volna megtudni, hogy

Kérdéseinkre a BKIK főtitkára, Szentesi Lászlóné válaszolt. Azt közölte, hogy a szervezet bevételeinek évekre lebontott kimutatása, illetve a kamarai hozzájárulásból befolyt bevételek összege megtalálható a honlapjukon közzétett éves beszámolókban. És hozzátette, hogy mivel más forrásból is származnak bevételeik, nem tudják nevesíteni azokat a szerződéseket, amelyeket kifejezetten az ötezer forintokból finanszíroztak.

A másik, szerződésekre vonatkozó kérdésünk megválaszolását pedig arra hivatkozva hárította el, hogy

a BKIK informatikai rendszereit 2020. december 13-án (vasárnap) 06:30 körüli időben zsarolóvírus-támadás érte. A támadást következő munkanap munkakezdéskor azonosította az Informatikai Üzemeltetési Iroda. A támadás során a BKIK szerverein (win alapúak) a fájlok titkosításra kerültek, a titkosítás az adatbázisokat adatokat és a szoftverek egyes elemeit érintette, lényegében a kamarai informatikai rendszer összeomlását okozva.”

Hozzátették azt is, hogy az incidenst bejelentették a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, valamint a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, az ügyben pedig büntető feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség nyomoz, ezért – mint megjegyezték – az üggyel kapcsolatban az eljárás lezártáig nem tudnak nyilatkozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások