UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az UV-C lámpák és az ultraibolya fény hatékonyan semlegesíti a koronavírust és más vírusokat. A gyártók ugyanakkor nem ajánlják, hogy ember közvetlenül kitegye magát az ultraibolya fénynek.

Ultraibolya fény védte a táncosokat a koronavírustól egy rotterdami szabadtéri előadáson – írta az MTI. A maszk és távolságtartás nélkül táncoló művészeket egy felfüggesztett fekete gömb felől érkező fénykör óvta a levegőben lévő vírusoktól.

A Daan Roosegaarde holland tervező által készített Urban Sun (városi nap) elnevezésű installáció az ultraibolya fényt használja a levegőben lévő koronavírusok számának csökkentésére olyan helyeken, ahol nagy a zsúfoltság, hogy leszorítsa a fertőzés átadásának kockázatát. Roosegaarde szerint az eljárás nem helyettesíti a vakcinát vagy a koronavírus elleni védekezés szabályait,

ugyanakkor lehetővé teszi különösen védett zónák létrehozását iskolákban, kórházakban, vasútállomásokon.

A pandémia miatt megnőtt az érdeklődés az UV-C lámpák és az ultraibolya fény iránt, ami hatékonyan semlegesíti a koronavírust és más vírusokat. A kereskedelmi forgalomba hozott termékek gyártói nem ajánlják, hogy az ember közvetlenül kitegye magát az ultraibolya fénynek, mivel az bőrkárosodást okozhat, és károsíthatja a szemet. A rotterdami előadásban részt vevő táncosok éppen ezért csak néhány percre voltak kitéve a fénynek.

Roosegaarde, aki művészeti projektjeiben gyakran ötvözi a tudományt és a formatervezést, azt követően alkotta meg az Urban Sun-installációt, hogy kiderült, néhány tanulmány szerint az ipari szabványnál kissé alacsonyabb, 222 hullámhosszú ultraibolya fény általában véve biztonságos. Installációjának koncepciója kicsit hasonlít a napfogyatkozás jelenségéhez: a fekete gömb fölött ragyog a látható fény, amely kupolaként ér a földre. Roosegaarde kétszer mutatta be röviden installációját Rotterdamban. Mint mondta, az volt a célja, hogy olyan biztonságos teret teremtsen, amivel helyettesíteni lehet az online, Zoomon sugárzott előadásokat. Elképzelése szerint az installációt alkalmazni lehetne a nyári táncfesztiválokon, ha a pandémia enyhül és a helyzet megengedi.

Hollandiában jelenleg tilos kettőnél több ember gyülekezése, este 9 után pedig kijárási tilalom van életben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások