szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk Neuralinkjének eredményei nem tűnnek annyira forradalmainak – üzenték a kritikusok, akik szerint hasonlókat már közel 20 év is látni lehetett.

Elismert tudósok és etikusok szerint semmi ördöngösség nincs abban, hogy Elon Musk Neuralinkje chipet rakott egy majom agyába, amely ezáltal telepatikusan tudott egy videojátékkal játszani – olvasható az Observer oldalán megjelent cikkben.

A Neuralink egy agy-számítógép interfész kísérleteit végző cég, amely Elon Musk érdekeltsége. A vállalat korábban disznók agyába rakott egy parányi készüléket, amelytől azt remélik, hogy idővel akár betegségek gyógyítására is használható lesz.

A Neuralink egy időre ezután elcsendesedett, ám a napokban új eredményeket jelentettek: bemutattak egy felvételt, amelyen egy makákó videojátékozik – az elméjével. Mindezt a Neuralink által kifejlesztett mikrochip révén érték el a szakemberek, amelyből egy darabka ennek az állatnak az agyában is megtalálható.

A kísérlet viszont alaposan felkavarta a tudományos közösséget, melynek több tagja is élesen bírálta a SpaceX és a Tesla cégek vezetőjét. Elmondásuk szerint a Neuralink ötlete egyáltalán nem forradalmi, hasonlókat ugyanis már közel 20 éve is látni lehetett: 2002-ben egy csapatnyi kutató arra vett rá egy majmot, hogy az az agyával megmozdítsa a képernyőn lévő kurzort. Vagyis: az, amit Musk elsöprő eredményként hirdet, valójában nem is az – legalábbis a kutatók szerint.

A Neuralink erre azzal vágott vissza, hogy a cég által kitalált chip eleve kevesebb elektródával dolgozik, végeredményben pedig vezeték nélkül is működik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!