szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az angliai közegészségügyi intézet eddig 77 fertőzöttnél mutatta ki az újabb variánst.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyelőre nem tudni eleget a koronavírus indiai mutációjáról ahhoz, hogy ki lehessen mondani, aggodalomra ad okot – mondta Susan Hopkins, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) munkatársa a BBC műsorában. Hopkins szerint – akit a Reuters idéz – már vizsgálják az új mutációt, amely az Egyesült Királyságban is megjelent.

Hogy feljebb sorolhassuk, tudnunk kellene róla, hogy fokozottabb az átadhatósága, fokozottabb a súlyossága, vagy kivédi az oltást, de még ezt nem tudjuk

– mondta Hopkins, aki szerint naponta ellenőrzik a vonatkozó adatokat. Mint elmondta, eddig összesen 77 fertőzöttnél mutatták ki az indiai vírusmutációt.

Múlt hét végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arról tájékoztatott, hogy „látókörébe került” a vírus Indiában azonosított variánsa. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid–19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője akkor azt mondta, a variánsról egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e az indiai fertőzöttek számának gyors növekedésével. Aggasztó mindenesetre az egybeesés: a vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, az esetek száma azóta pedig egyre csak emelkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!