szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amellyel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy új főzési módszert javasolt a tésztához – számolt be róla az ANSA olasz hírügynökség. Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr, majd miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és ilyenkor már nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot.

A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint

ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.

A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.

Rosszul működik a fűtés? Van egy tippünk, amire talán nem gondolt

Ha „tiktakol" a kazán, ha nem egyformán melegek a fűtőtestek, segíthet egy beszabályozás. Épületgépész szakértőnk szerint egy kis kísérletezéssel laikusok is eljuthatnak valameddig.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!