szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hőkezelt földimogyoró fogyasztása egy kutatás során ígéretes eredményeket mutatott gyerekeknél arra vonatkozóan, hogy csökkenjen a mogyoróra adott allergiás reakció.

Az allergia az egyik legbosszantóbb betegség, melynél amellett, hogy bizonyos ételeket nem fogyaszthatnak az érintettek, arra is ügyfelni kell, hogy az élelmiszerek ne is érintkezzenek olyan összetevővel, melyre allergiásak vagyunk – a következmények bizonyos esetekben ugyanis könnyen súlyosak lehetnek.

A Clinical & Experimental Allergy folyóiratban publikált friss kutatás szerint egy első hallásra igen szokatlan módon győzhetik le a gyerekek az allergiájukat: főtt, majd pörkölt földimogyoró fogyasztásával.

Hogy miként lehet ez hatékony? Mint az IFL Science összefoglalta, a cél a földimogyoró egy legyengített verziójának létrehozása, amiben az immunreaktív részek részlegesen elpusztulnak a hőkezelés hatására, ami addig edzi a gyerekek immunrendszerét, amíg nem jelent majd számára problémát a földimogyoró kezelése.

A vizsgálatot a kutatók összesen 70, 6 és 18 év közötti, földimogyoró-allergiában szenvedő gyereken végezték el. Ők először, 12 héten keresztül fogyasztottak 12 órán keresztül főtt földimogyorót, amit egy 20 hetes időszak követett, amikor 2 órán keresztül főzött földimogyorót ettek.

Flickr/Marco Verch

Mint a kutatók fogalmaztak, az eljárással a földimogyoró egy olyan változatát hozzák létre, melyben a hő részben tönkreteszi annak strukrúráját és immunreaktivitását. Azáltal, hogy a földimogyorót 12 órán át főzik, elkészíthető egy hipoallergén verzió, mely egy három hónapos folyamat során segíthet az immunrendszernek abban, hogy jobban tolerálja a mogyoró fogyasztását.

Miután a gyerekek 20 héten keresztül fogyasztottak két órán át forralt földimogyorót, újabb 20 hét erejéig annak pirított változatát ették – addig, míg már napi 12-t fogyasztottak abból.

A kutatók ezt követően a terápia sikerét ellenőrizve megnézték, hogy a résztvevők mennyire lettek érzéktelenek a földimogyoróval szemben. Az eredmény bíztató, ugyanis a 70 gyermek 80 százaléka, azaz 56-an érzéktelenek lettek a földimogyoróval szemben.

Mindenképpen érdemes megjegyezni ugyanakkor azt, hogy a terápia résztvevőinek 61 százalékánál jelentkezett valamilyen mellékhatás, három gyermeknek pedig vissza kellett lépnie. Emellett még a hosszútávú hatékonyságot is vizsgálni kell – tehát otthoni körülmények között semmiképpen sem tanácsos ilyesmivel próbálkozni.

Azonban, ha egyszer sikerrel lehetne alkalmazni ezt a „kezelést”, és csökkenthető lenne a gyerekek érzékenysége bizonyos allergénekkel szemben, akár mindez életeket is menthetne, ugyanis csökkenne a földimogyoróra adott legrosszabb immunválasz lehetősége.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!