szerző:
hvg.hu

1,5 milliárd dollárért adtak-vettek tavaly cégeket Magyarországon. Bár a bővülő tranzakciós piac a cégek versenyképességének javulását is jelenti, az ügyeletek többsége belföldön történik, és a legnagyobbat persze az állam vásárolta.

Az elmúlt hat év legjobb eredményét érte el tavaly a magyar M&A (összeolvadás és felvárás) piac. A lezárt tranzakciók alapján 2015-ben Magyarországon 130 ügylet jött létre, ez 27 százalékkal magasabb, mint az előző évben – derül ki az EY felméréséből. A tranzakciószámot tekintve a régióban Magyarország a negyedik helyen áll, míg a hazai M&A-piac becsült értéke meghaladta az 1,5 milliárd dollárt.

Az állam vásárolta a legnagyobbat

A legnagyobb bevásárlás az állam nevéhez köthető, ez pedig a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank felvásárlása több mint 685 millió dollárért, a vevő pedig az MFB csoport tagja, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. volt.

A magánszektort nézve a 2015 legnagyobb tranzakciója a Partner in Pet Food felváráslása volt, a céget a brit Pamplona Capital Management vette meg 343 millió dollárért. A második helyen a magyar LogMeln tranzakciója áll, a magyar IT cég ugyanis 110 millió dollárért vásárolta fel az amerikai LastPass-t. Ez azért is kiemelkedő, mert az IT és technológiai szektorban a tranzakciók átlagértéke „csak” 9,4 millió dollár, így a LogMeln bevásárlása messze a legnagyobb volt ebben a szegmensben. A harmadik helyen a Fornetti felvásárlása van, a franchise pékség 65,7 millió dollárért kelt el, a vevő pedig a svájci Aryzta AG.

Az IT cégek a legkelendőbbek

A legtöbb M&A-t lebonyolító
Idehaza a legtöbb fúziót (kilencet) tavaly a Concorde MB Partners zárta le. A tranzakciós tanácsadó cég tavaly októberben maga is összeolvasztással jött létre, a Concorde Vállalati Pénzügyek és az MB Partners csapatának tavaly októberi összeolvasztásával.

A befektetők számára legvonzóbb IT és technológiai szektor ezen belül is a felhőalapú számítástechnikai, az adatvédelemi és a pénzügyi IT szoftverek, valamint a biotechnikai cégek számítanak a legnépszerűbb befektetéseknek. A már említett LastPass-felvásárlás mellett a szektor másik fontos akvizíciója a Portfolion és az OTP által közösen megvalósított Szallas.hu.

Az energetikai és bányászati szektorban 17 tranzakciót zártak tavaly, ezek közül a legnagyobb a MOL általi norvégiai Ithaca Petroleum Norge AS  felvásárlása volt 60 millió dollárért.

A magyarországi M&A-piacot továbbra is a belföldi ügyletek uralják, tavaly 61 százalékban a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt. A külföldi vevők közül az amerikai és németországi befektetők 6-6 üzlettel a legtöbb tranzakciót zárták. Összesen nyolc Magyarországról külföldre irányuló felvásárlást hoztak nyilvánosságra, amelyek közül kettő Lengyelországban, egy-egy pedig Romániában, Szerbiában, Boszniában és Hercegovinában, Norvégiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban történt.

Miről olvasna még? Miről hallgatna előadást? Köszönjük, hogy válaszával segíti munkánkat!

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A fél világ bedőlt egy görög tudósnak, a botrány már elérte a Barbie-kat is

A fél világ bedőlt egy görög tudósnak, a botrány már elérte a Barbie-kat is

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Alig van üzemanyag Kubában, több ezer ökröt vetnek be

Alig van üzemanyag Kubában, több ezer ökröt vetnek be