szerző:
sabater
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legyünk jóindulatúak, és tételezzük fel, hogy az iskolaköpeny visszahozásával a kormány szándéka kivételesen nem az, hogy központilag vezérelt „értékeket” erőltessen a diákokra, hanem valóban az, hogy leplezze a társadalmi különbségeket. Csakhogy az iskolaköpeny a XXI. században pontosan annyira képes elfedni a szegénységet, mint kövér ember fejére húzott zacskó a túlsúlyt. Kilóg a (ló)láb.

Hoffmann Rózsa minden jó szándéka ellenére, már ha van neki olyan, ismét mellényúlt. Az iskolaköpeny ötlete nemcsak azokat a sztereotípiákat erősíti meg, ami szerint a szocializmus alatt is az oktatási minisztériumban dolgozó Hoffmann és a Fidesz a Kádár-rendszer államosított-központosított oktatását kívánja visszahozni, de a köpeny eszköznek is rossz. Az a kisebb probléma, hogy a diákok utálni fogják; a nagyobb, hogy a köpeny semmire nem jó. Akinek sok pénze van, az majd vesz belőle menőbbet és márkásabbat, zsebébe iPhone-t tesz, a harmincezer forintos cipő meg úgyis kilátszik.

És ez még csak egy dolog. A nagyobb baj az, hogy az egész egy ordas képmutatás. Az a kormány ugyanis, amely (szinte) teljes egészében fizetőssé teszi a közgazdász- és jogászképzést, amely két-három-ötszörös tandíjakat vezet ahhoz képest, amit saját maga népszavaztatott le, ne vegye fel hirtelen a szociális érzékenység maszkját. Talán joggal merül fel a kérdés, hogy a társadalmi különbségeket azzal lehet-e hatékonyabban csökkenteni, ha továbbra is sokak által hozzáférhetővé tesszük a felsőoktatást, vagy azzal, ha mindenkinek adunk egy szép kék köpenyt?

Mielőtt jobboldali olvasóink elkezdenének demagógozni, gondolkozzunk el azon, mi mindent tett a Fidesz a szegényebbek megsegítése érdekében. Bevezetett egy olyan adórendszert, ami a gazdagabbaknak kedvez, a szegényebbektől pénzt vesz el, ráadásul duplán, mert még egy 500 milliárdos költségvetési lyukat is be kellett – adóból – foltozni. Csökkentette a közmunka bérét, kriminalizálta a hajléktalanságot. Fizetőssé tette a bölcsődéket, ami nyilván jót tesz a gyermeket nevelő, szegényebb munkavállalóknak. A sort lényegében a végtelenségig folytathatnánk, de emlékezzünk itt meg a Munka törvénykönyvéről, ami nyilván nem a nagyvállalkozókat sújtja.

Ennek ellensúlyozására említhetjük a családi adókedvezményt, amiből persze megint a magasabb jövedelműek tudnak érdemi megtakarításhoz jutni. Az „Út a munkához” programot elfogadó és a fizetős bölcsőde bevezetését szinten fontolgató Gyurcsány Ferenc és pártja is jobb, ha hallgat, ha szegényellenességről van szó. Egy szó mint száz: minden jóindulatunk ellenére egyszerre tartjuk butaságnak és pofátlanságnak az iskolaköpeny bevezetésének felvetését.

Attól ugyanis nem lesz kevésbé szegény a gyerek, ha zacskót húzunk rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Navalnij szabadon bocsátását kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Navalnij szabadon bocsátását kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Lehetséges, hogy mégsem lesz Budapesten Eb-meccs

Lehetséges, hogy mégsem lesz Budapesten Eb-meccs