"Az illető nem a barátunk" - de Péterfalvi igen

"Az illető nem a barátunk" - de Péterfalvi igen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
nyüzs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet, hogy a Fidesz ismeri azokat a komcsikat, akik nem őket támogatják. Mi viszont ismerjük azokat a komcsikat, akik igen.

Történt egyszer, hogy a Fidesz kampányguruja zárt körben ugyan, de szokatlan nyíltsággal beszélt egy olyan választói adatbázisukról, amely a törvény szerint nem is létezhetne.

"A pécsi választásoknál mind a 36 500 embert személyesen ismertük. Tehát aki ott volt, azt személyesen ismertük. Mindegyikről tudtuk, hogy hogy hívják, hány esztendős, milyen erős támogatónk, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe. És szerintem ezt nem is lehet másképp csinálni. (…) Azt állítom, név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni és nem Páva Zsoltra szavazott. Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem a Pávát vagy a Fideszt támogatják" – jelentette ki Kubatov Gábor pártigazgató a 2009-es pécsi időközi választásról (a hangfelvételt két éve az ismert neonyilas portál hozta nyilvánosságra).

Az elképesztő igazságbeszédnek még elképesztőbb következményei voltak. Bár a jogszabály szerint online nem tartható nyilván senkinek az adata, aki ehhez nem járult hozzá, és az OVB büntetőfeljelentést is tett az ügyben, a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött: az OVB-nek nem volt joga megállapítani, hogy "a Fidesz megsértette a választási eljárási törvény több pontját", mivel a hangfelvétel még nem bizonyítja ennek megvalósulását. Jó.

Most viszont egy volt Fidesz-aktivista jóvoltából előkerült egy olyan videofelvétel, amely igen plasztikusan igazolja mindazt, amit eddig is tudtunk, éspedig épp Kubatovtól: azt tudniillik, hogy "név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni és nem Páva Zsoltra szavazott". A felvételeken egy igen profin szervezett aktivista-network működését látjuk (köztük, nem mellékesen, Gyürk Andrást, az Európai Parlament néppárti képviselőjét), akiket arra instruálnak, hogy gyűjtsenek adatokat a nem- ill. nem Fidesz szavazókról is, és akiknek egyebek mellett ilyeneket mondanak:

- "Pontos jelölést kérek. Kettő darab kis vonal azt jelenti, hogy az illető nem a barátunk."

- "A célirányos listába is csúsznak be hibák."

- "A kontaktolási listából is kettő lesz. Az egyik, amivel kint dolgoztatok a terepen, ezt a lövőpisztolyos rendszerrel fogjuk berögzíteni, és van egy másik lista, amit viszont letelefonáltak, és telefonon jött vissza az eredmény, azt pedig minden egyes állampolgárnak a kartonjára kell majd fölrögzíteni egy másik szűrési rendszerben."

Az újabb elképesztő igazságbeszédnek most még elképesztőbb következménye van: az égvilágon semmi, és ezt nem másnak, mint a téma első számú állami hivatalosságának, Péterfalvi Attilának köszönhetjük.

Az adatvédelmi biztos ugyanis arra hivatkozva utasította el, hogy a "werkfilm" szerinte "érdemben új tényt nem tartalmazott". Meg azt is kijelentette, hogy a 2009-es pécsi történetet elődje, Jóri András már vizsgálta, de nem talált bizonyítékot. Jóri azonban a Népszavának most elmondta: "Más sem merült fel, mint új körülmény", hiszen a felvételeken látszik a törvénysértés, a jogosulatlan adatkezelés.

A közbotrányok elkenéséért illene azonban köszönetet mondanunk a Központi Nyomozó Főügyészségnek is, szerintük ugyanis a videofelvétel műfaja csupán "sajtóhír", nem több. Sajtóhír. Márpedig nekik sajtóhírre nem kell hivatalból reagálniuk. Ez nyilván igaz. Érdekes látni, hogy egy egyszerű szemantikai probléma akadályozza a jogállam megvalósulását.

Hozzászólások