Konok Péter
Konok Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felcsuti Péter magánember és blogger a napokban felvetette a kötelező sorkatonaság visszaállítását. Majd lényegében lehátrált róla. Az ember eltöpreng.

"Azt kértük Felcsutitól: egy igennel vagy nemmel válaszoljon, hogy szerinte legyen-e Magyarországon sorkötelezettség. - Nem tudok rá válaszolni."(Felcsuti Péter az atv.hu-nak)

 

Örülök, hogy Felcsuti úr, a Bajnai-féle Hazaadás Alapítványpárt szürke éceszgébere szerint morálisan megfontolandó lenne megint bevezetni a sorkötelezettséget, mert tényleg milyen már, hogy az emberek csak pénzért hajlandóak megdögleni, amikor ingyér, grátisz, hazaszeretetből, amúgy erkölcsösen kellene nekik inkább, mert az a szép, ha mindenkiből lehetnek fehérvári huszárok.

Azt hiszem, ha van egy ilyen ellenzékünk itt nekünk, akkor a kormányra tulajdonképpen nincs is szükség, egyszerűen csak mondjuk hetente kéne ilyen tesztet csinálni a politikerek között, hogy kinek jut eszébe éppen a leggonoszabb és legbizarabb ötlet, és az aktuális győztesnek mindig lehetne egy visszautasíthatatlan ajánlata.

Mert hát van itt ugye egy politikai erő, néhány - Bulgakovval szólva - "másodrendű frissességű" politikussal, akik azt mondják, jobbak, mint a mostani gazemberek, és szeretnék, ha ezért szeretnénk őket, ami persze egyszerűnek látszik, nem kunszt kvázi, ezekhez a mostaniakhoz képest még a Jockey Ewing is szerethető filantrópnak tűnik, de akkor az egyik ilyen szolidan lelakott választási alternatíva megfeszíti magát, kidülleszti a szemét és olyan politikai szellentést eriszt el a közlevegőbe, hogy csak úgy recseg-ropog-mennydörög, pedig ilyen-ekkorát még a mostani kikupálatlan szerző-mozgók is előbb csak otthon, csendben, nadrágvarrásmentén eregetnek sunyin, lapjával, és utána zavartan fütyörészve, picit még el is pirulva széjjelnéznek, hogy hallotta-e valaki.

Azzal persze nincs semmi baj, ha egy bankár nyugdíjba megy és békés öregségében, mondjuk rózsát nemesít, légvármodelleket épít, vagy kisebb-nagyobb szőrős és tollas állatokra lövöldöz (bár ezzel kapcsolatban már felmerülhetnek bizonyos morális problémák, ugye), netán éppen úgy dönt - mint Felcsuti Péter - hogy aki bankárnak jó, az biztos jó lesz fordítónak is (pedig ugye hát nem feltétlenül!), és hobbyból magyarnyelvűnek látszóvá tákolja a szalonfilozófia Coelhójának, bizonyos Michael Sandelnek a könyvét, aki nagyjából arról értekezik, hogy illő-e a földre köpni; persze a fordítás baromi rossz lesz, de ez is rendben van, mert a könyv maga is rossz, illetve teljesen érdektelen, itt a kocsmában akárkitől mélyebb válaszokat kaphatok a lét nagy kérdéseire, sőt még a kérdéseket is jobban teszik fel.

De ha a szóbanforgó idősödő bankár úgy dönt, hogy politikai pályára lép, és úgy nyilatkozik, hogy ezentúl minden magyar polgár kötelezően ültessen rózsát az ablakába, a levegőt építőanyagként adóval terheljék, az összes állat kerüljön fel a vadászható fajok semjéni halállistájára, illetve - mint Felcsuti Péter - hogy a gyerekeinket ismét vigyék már el katonának, mert ez így morális, nehogy már a Haza ne érdemelje meg, hogy a gyerekeink szívjanak, netán meghaljanak érte, na, az már nem ártatlan dolog.

Még akkor sem, ha felháborodást látva másnap már tulajdonképpen letagadja az egészet, mert ugye az ember eltöpreng, hogy mi lesz, ha ezek netán hatalomra kerülve – amint azt mostanság a jó Matolcsy úrnál is látjuk - csak úgy felütik majd kedvenc könyveiket, rá- ráböknek kedvenc passzusaikra, és így szólnak: hmmmm..!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt