Tetszett a cikk?

A magyar költő a pápa lemondását, Pió atya viszont talán a magyar pápát látta meg a jövőben.

„Urbi et orbi” a testi szenvedésről címmel éppen negyven éve, 1973-ban egyfelvonásos drámát tett közzé Pilinszky János a Vigília című katolikus folyóiratban. Látnok lett volna? Az elmúlt napok történései új megvilágításba helyezik a költő vízióját.

A darab két pápa párbeszéde: a Fehér pápa – a hivataláról lemondott egyházfő –, a Fekete pápa, a trónra lépni készülő utód. Az évszázadokon keresztül elképzelhetetlennek tűnő helyzet „színpada” – Pilinszky szavaival – a Vatikánnak a Szent Péter térre nyíló, befüggönyözött ablaka mögötti terem, ahol az egymással szemközt álló pápai trónokban a két egyházfő foglal helyet. A dráma főszereplője a leköszönő, a halál agóniáját átélő fehér pápa, aki a történet csúcspontján e szavakkal rogy utóda elé: „Nem vagyok többé se pápa, se pásztor, csak halódó ember vagyok. Isten kegyelmét látom ebben.”

Egy másik, magyar vonatkozású – talán – „pápajövendölés” a II. János Pál által 2002-ben szentté avatott Pió atyától származik. A kezén stigmákat – Krisztus sebeit – viselő, már életében szentként tisztelt olasz szerzetes a következő sorokat vetette papírra:

„Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük.”

Hogy ama bizonyos madár a magyar pápa volna? Netán a most pápaesélyesként emlegetett Erdő Péter? Két hét múlva kiderül. Pió atya jövendölése mindenesetre joggal táplálhatja azok reményét, akik hisznek a magyarok (egyház)történelemformáló szerepében. A Pió-prófécia ugyanis így zárul: „Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!” – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!