szerző:
- esel -
Tetszett a cikk?

A döntés természetesen a legnagyobb bizniszpárt, a Fidesz által írt játékszabályoknak köszönhető.

A  választónak valószínűleg tökmindegy hogy hívják a pártját: Kormányváltásnak, Összefogásnak, vagy Lakinger Béla Zsebcirkálónak, a lényeg az, hogy azonosítani tudja egy valós és képletes imázzsal, azaz tudja, kik ők, mit akarnak, kik vezetik, milyen adórendszert, egészségügyet, közoktatást képzelnek el a jövőre nézvést, és akkor majd jól eldöntik, voksolnak-e rá. A nevét most Összefogásról Kormányváltásra módosító bonyolult pártszövetség ezekből egyetlen kritériumnak sem felel meg.

A döntés természetesen a legnagyobb bizniszpárt, a Fidesz által írt játékszabályoknak köszönhető, és éppen legjobbkor, egy hónappal a választások (na jó: "választások") előtt született, ezzel is jelentős örömet okozva a baloldali szavazóknak: eddig ugye valahogy megszokták azt, hogy ez az egymást nem szerető halmaz Összefogás néven indul, persze azt is hiába, mert mint Gomperz kolléga éles szemmel észrevette, ez a szó nem is szerepelt volna a terjedelmessé vált szavazólapon; aztán most kiderül, hogy lesz Összefogás a szavazólapon, de az nem ők, hanem a volt monoki polgármester listája, akinek a hatására ezt a nevet le kell venni napirendről, úgyhogy jöhet a Kormányváltás, ami – nem fogják elhinni – úgyszintén nem szerepel a szavazólapon. Csak a sok párt neve egymás mellett, logóval. Érdemes tehát megtanulni.

A névváltozás, illetve az arról szóló megnyilvánulások már hamisítatlanul tükrözik a baloldali szövetség legfőbb jellemzőjét: a teljes koncepciótlanságot és kommunikációs káoszt. Hol nyíltan elismerik, hogy Szepessy Zsolt listája miatt kényszerülnek erre, hol azt állítják, hogy amúgy is ezt tervezték korábban, ez csupán a kampány "új szakasza". (És ugye mindig is hadban álltunk Eurázsiával, ami szintén nem igaz.) Meg hogy nem változik a név, csak az üzenet. Ami eddig mi is volt? Ez így együtt maga a teljes nonszensz.

"Az utolsó időszakban a szavazólapon lévő információt kell tanítani, az pedig az öt párt neve és logója" – avat be Szigetvári Viktor pedagógus a módszertanba igen józanul, de ha adhatok (ingyen!) kampányötletet, lenne egy még jobb javaslatom: ahelyett, hogy az élethosszig tanulás jegyében belesulykolnák az emberekbe a "Magyar Szocialista Párt, Együtt - A korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért Párt, Magyar Liberális Párt" kifejezést ("Mari néni, holnap felelni tetszik pártnévből!"), elég ha azt mondják: a miénkénél nincs hosszabb nevű párt a listán, nem lehet eltéveszteni.

Meg ugye lassan azt is el kéne mondani, a) mi lenne az a legfontosabb három dolog, amit egyáltalán akarnak, b) hogyan akarják mindezt megvalósítani. Mert ezt ugye a mai napig nem tudjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!