szerző:
Magyar Nemzeti Bank
Tetszett a cikk?

A pénztáraknak is jobb, ha járadékot fizetnek, de az MNB nem akar beleszólni.

Simonovits András nyugdíjszakértő "Életjáradék és önkéntes nyugdíj" című, a hvg.hu Vélemény rovatában 2015. december 3-án 16.23-kor megjelent cikke kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következőket kívánja jelezni.

"Simonovits András állításával szemben, amely szerint "Az MNB nemrégiben megpendítette, hogy jó lenne az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj után járó kiegészítést (jelenleg 20 százalék) csak azoknak fizetni, akik vállalják, hogy a számlájukon keletkező nyugdíjtőkét időskorukban nem egy összegben, hanem életjáradékként veszik föl", ez az elképzelés a jegybanknál soha semmilyen módon nem merült fel. Ennek az így - minden bizonnyal csak Simonovits András fejében létező - elképzelésnek a jegybankra való hivatkozással való közzétételét az MNB határozottan visszautasítja.

A nyugdíjpénztárak a nyugdíj-előtakarékosság legrégebbi és legelterjedtebb formáját jelentik, amelyeknél a nyugdíjszolgáltatás több formában valósulhat meg. Az MNB - együttműködve a kérdésben vele azonos véleményt képviselő önkéntes pénztári szektorral - ugyanakkor elérendő célnak tartja ezek közt a járadékszolgáltatás súlyának erősítését, egyebek közt jogszabályi, szabályozási támogatással is. Az időskori biztonság, a nyugdíjjáradék-szolgáltatás megteremtésének érdekében maguknak a pénztáraknak is feladatuk és érdekük, hogy ösztönözzék tagjaikat a járadékszolgáltatások igénybevételére az egyösszegű kifizetésekkel szemben.

Összegezve: az MNB a járadékszolgáltatás mellett nem kívánja megszüntetni vagy bármiféle módon korlátozni az egyösszegű kifizetések lehetőségét. Ugyanakkor - a nyugdíjpénztárak eredeti céljával összhangban - minden alkalommal hangsúlyozza az előbbi lehetőség fontosságát."

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

A BKK új vezére a HVG-nek: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormánydöntésekről nincs információnk

A BKK új vezére a HVG-nek: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormánydöntésekről nincs információnk

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó