szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy géppisztollyal akarta lelőni az amerikai elnököt valamelyik kampányútján, és ezt egy üzbegisztáni iszlám terrorszervezet utasítására tervezte - ismerte be pénteken egy alabamai bíróságon az a fiatal üzbég férfi, akit tavaly júliusban egy M15-ös és négy kézigránát átvételekor tartóztattak le.

Ulugbek Kodirov bűnösnek vallotta magát az elnök megölésével való fenyegetésben, gépfegyver birtoklásában és terroristáknak nyújtott tevőleges támogatásban. Ügyvédje elmondta: védence azzal, hogy bűnösnek vallotta magát e vádpontokban, és négy másik vádpontot ejtettek ellene, biztosan megmenekül az életfogytig tartó börtönbüntetéstől. Hozzátette, hogy így is akár 30 évi börtönre ítélhetik, de szerinte körülbelül 15 évet fog kapni, és szabadulása után kitoloncolják az országból.

Kodirovot tavaly júliusban fogták el egy alabamai motelban. A gépfegyver, egy M15-ös és négy kézigránát átvételekor tartóztatták le; az eladó valójában egy fedésben lévő ügynök volt. Az elnök megölésével való fenyegetés abban merült ki, hogy Kodirov többször beszélt egy férfival, "az emírrel", aki állítólag az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom terrorszervezet tagja volt. A hivatalos iratokból nem derült ki, hogy ez a bizonyos "emír" kicsoda, és valóban az üzbég terrorszervezet tagja volt-e kérdéses időszakban.  Kodirov 2009-ben érkezett az Egyesült Államokba azzal, hogy tanulni fog, de 2010 áprilisában megvonták tőle a tanulóvízumot, mert nem iratkozott be  egy iskolába sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros