Tetszett a cikk?

A német-lengyel nézetkülönbségek a szavazati súlyozás kérdésében csúcsosodnak ki. Kwasniewski lengyel államfő a vétót, illetve a ratifikálás elutasítását is kilátásba helyezte.

Aleksander Kwasniewski lengyel államfő a szavazati súlyozás kérdéséről Gerhard Schröder kancellárral tárgyalt csütörtökön Berlinben. A jelenlegi szabályok szerint Lengyelország ugyanannyi szavazattal rendelkezne az EU miniszteri tanácsban, mint a nála nagyobb népességgel rendelkező Németország és Franciaország, míg a német javaslat alapján a szavazásnál a népességarányoknak is kifejezésre kellene jutniuk.A lengyelek úgy látják: a döntést ebben a kérdésben el kell halasztani, s 2009-ig ki kell próbálni, hogy életképes-e a három évvel ezelőtt elfogadott nizzai rendszer, amely Lengyelországnak csaknem akkora súlyt biztosít, mint a nálánál nagyobb és népesebb országoknak.A lengyel államfő a BBC televíziónak adott interjújában jogosnak tartotta, ha a lengyelek "az Európai Unión belüli jó egyensúlyért harcolnak". Az esetleges lengyel vétót alátámasztva Kwasniewski elmondta: a lengyelek a nizzai feltételek ismeretében mondtak igent az EU-csatlakozásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe