Az alkotmány ügyében "realitások küzdenek mítoszokkal" – mondta Tony Blair brit kormányfő. A vasárnap közzétett felmérések alapján szerint a brit választók jelentős többsége egy esetlegesen most tartott népszavazáson elvetné a brüsszeli csúcson jóváhagyott uniós alkotmányt.

A The Sunday Times című lapban közölt felmérések egyike szerint a britek 49 százaléka szavazna nemmel az EU-bővítés utáni működőképesség biztosítása végett kidolgozott alkotmányra, és csak 23 százalék támogatná. A lap által közölt másik, ugyancsak országos felmérés szerint 57 százalék utasítaná el a hétvégi EU-csúcson véglegesített dokumentumot, míg csupán a polgárok 28 százaléka támogatná.A választók többsége nem hisz a miniszterelnöknek, amikor az azt mondja, hogy az alkotmánytervezet vitájában sikerült megőrizni a brit vétót a legsarkalatosabb kérdésekben, az adózásban, a védelemben, a büntetőjogban és a menekültügyben – áll a felmérésben. A megkérdezettek 64 százaléka úgy tudja - 28 százalék ellenében -, hogy az új EU-alkotmány ezeken a területeken is kiveszi döntési jogköröket a brit kormány kezéből.Tony Blair a felmérésre reagálva egy televíziós interjúban közölte: mindez azt mutatja, hogy az alkotmány ügyében "a realitás küzd a mítoszokkal". Blair tételesen cáfolta, hogy a felmérésben említett területeken Nagy-Britannia elvesztette volna vétójogát. A miniszterelnök kiemelte, hogy a lapban közölt felmérés szerint is a választók 41 százaléka támogatná az alkotmányt, ha elhinné, hogy a sarkalatos kérdésekben nem veszett el a brit vétójog.A mélyebb uniós integrációval igen kevéssé rokonszenvező, vezető vasárnapi brit lap is elismeri, hogy a választók nem sokat tudnak az alkotmány tényleges tartalmáról, egyebek mellett helytelenül azt gondolják, hogy Nagy-Britanniának az EU-tól kell majd engedélyt kérnie a hadba vonuláshoz. Blair szerint a brit EU-ellenes erők éppen azért követelik a meghirdetett népszavazás azonnali megtartását, mert attól tartanak, hogy a hosszabb, részletes társadalmi vita során "kiderül, hogy mi a mítosz és mi a valóság" a dokumentummal kapcsolatban.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója