Mesterlövészekkel készül a török rendőrség az al-Kaida akciójára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A török rendőrség magasabb szintre emelte a biztonsági készenlétet egy isztambuli bírósági épület körül, mert olyan értesítést kapott, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet kísérletet tesz egy elfogott muzulmán szélsőséges kiszabadítására.

A muzulmán szélsőségest, akit az al-Kaida kiszabadítana, az 58 ember halálát okozó, 2003-as isztambuli öngyilkos merényletekkel kapcsolatban tartják fogva a hatóságok. A Sabah című török lap jelentése szerint amerikai hírszerzési illetékesek figyelmeztették a török hatóságokat az al-Kaida tervére. Eszerint az al-Kaida emberei azt az alkalmat akarják felhasználni a szóban forgó, szíriai származású vádlott, bizonyos Loai Mohammed Haddzs Bakr asz-Szaka kiszabadítására, amikor a bíróság épületébe szállítják perének tárgyalására.

Mesterlövészek őrködnek a bíróság melletti épületek tetején Isztambul belvárosában, rendőrségi helikopter köröz az épület fölött, és páncélozott járművek őrzik a bíróság épületéhez vezető utat.

Az ügyészek életfogytiglani szabadságvesztést kértek a bíróságtól Szaka számára. A vád szerint Szaka szervezte meg a merényleteket, és ő adott pénzt - mintegy 170 ezer amerikai dollárt - török szélsőségeseknek a robbantások végrehajtására. Az ügyészek szerint Oszama Bin Laden, az al-Kaida legfelsőbb vezetője adott utasítást Szakának a merényletsorozatra. Szakával együtt összesen 72 vádlottat vonnak felelősségre Törökországban a 2003. november 15-i és 20-i robbantásokban való állítólagos részvételükért.