Hat hónapos börtönt kapott a kiszivárogtató

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat hónapos börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Nagy-Britanniában egy brit köztisztviselőt, mert kiszivárogtatott egy bizalmas feljegyzést Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök 2004. áprilisi találkozójáról.

Az akkoriban a brit kormányzat kommunikációs központjában dolgozó, most 50 éves David Keogh által nyilvánosságra hozott, "szigorúan bizalmas" megjelölésű összefoglalóból - a washingtoni Fehér Házban tartott Bush-Blair megbeszélésen elhangzottakból készült ötoldalas leiratból - kiviláglott: Bush elnök "katonai akciót" akart az al-Dzsazíra katari hírtévé ellen - amelyet az Egyesült Államok az iraki felkelés szításával vádol, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér szócsövének tart -, Blair azonban azt mondta neki, hogy ez "komoly problémákat okozna".

Az ügyben eljáró bíró többek között azzal indokolta az ítéletet - amelyben a szabadságvesztésen felül ötezer font pénzbüntetésre és a 35 ezer fontra rúgó eljárási költségek megtérítésére is kötelezte Keoghot -, hogy a vádlott "nemtörődöm és felelőtlen" tette "brit polgárok életébe kerülhetett volna".

Keogh bűntársát, Leo O,Connort - a brit Munkáspárt egy parlamenti képviselőjének munkatársát -, akinek Keogh 2004 májusában átadta a szóban forgó iratot, szintén elítélték; három hónapos börtönbüntetést kapott.

A feljegyzés tartalmát nem fedték fel a három hétig tartó perben. Magas beosztású brit kormányzati illetékesek azt mondták, a leirat "különlegesen kényes", utalást tartalmaz többek között az MI6 brit titkosszolgálat iraki műveleteire is.