Több mint egymilliárd forintot adtak Napóleon kardjáért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaországban 4, 8 millió euróért, vagyis több mint 1,2 milliárd forintért árverezték el Napóleon császár kardját, amelyet a legenda szerint a marengói csatában viselt.

Az árverés ellenére a kard nem hagyhatja el Franciaországot. Az árverésnek a nemzetközi sajtó nagy figyelmet szentelt, a Der Spiegel című német hetilap online összefoglalója szerint Napóleon ezzel a szablyával kezében fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre.

A 97 centiméter hosszú fegyver kék pengéje egyesek szerint damaszkuszi acél, mások viszont úgy vélik, hogy a németországi Solingen-ből származik, és Nicolas Noel Boutet tervei szerint készült, egy versailles-i manufaktúrában. A kard markolata elefántcsont, a gazdagon díszített penge pedig "A Nagy Napóleon szablyája a marengói csata idején" feliratot viseli. Szakértők szerint a kard egyszerre történelmi ereklye és csodaszép műremek. Az árverés Párizs mellett Fontainebleau-ben zajlott. A kardot még 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvánították, ezért Franciaország területéről nem lehet kivinni.

Császárrá koronázása után egy évvel Napóleon testvérének ajándékozta a kardot, a későbbi vesztfáliai királynak ajándékozta. Az ereklye eddig nyolc Napóleon leszármazott közös tulajdona volt. Történészek szerint a most elárverezett kard azért is legendás, mert ez a csata erősítette meg Napóleon hírét, mint legyőzhetetlen hadvezérét. A marengói csata idején Napóleon még első konzul volt, öt év múlva koronázták császárrá - írja a Spiegel Online.