Clinton és Obama éles összeütközése egy demokrata vitán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hillary Clinton és Barack Obama szokatlanul éles összeütközése nyomta rá a bélyegét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok hétfő esti vitájára.

Barack Obama
© AP
A demokrata elnökjelölt-választási küzdelmet vezető két szenátor több kérdésben is egymásnak esett. Clinton megkérdőjelezte Obama törvényhozási munkájának eredményét, Obama pedig azzal vádolta őt és férjét, Bill Clinton volt elnököt, hogy kampányukban valótlanságokat állítanak róla.

A CNN által rendezett kétórás vita helyszíne Dél-Karolinában volt, abban a szövetségi államban, ahol szombaton tartják a következő demokrata előválasztást. A verseny különösen kiélezett. Obama nyerte meg a fontos legelső megméretést Iowában, viszont, ha csekély előnnyel is, de Clinton lett az első New Hampshire-ben és Nevadában. Mindkettő szeretne határozott előnyre szert tenni a kulcsfontosságú február 5-i szuperkedd előtt, amikor 22 állam fog dönteni arról, kit kíván elnökjelöltnek.

Hillary Clinton New York-i szenátor kemény hangon támadta Obamát, amiért az még az illinosi-i törvényhozás tagjaként sok kérdésben nem foglalt határozottan állást. Obama azt kérdezte Clintontól: miért szavazott meg egy olyan csődtörvényt, amelyről később kijelentette, örül, hogy nem fogadták el.

"Obama szenátor, Önnel nehéz egyenes vitát folytatni, mert soha nem vállal felelősséget a szavazataiért" - jelentette ki Clinton. Megjegyzését nemtetszést jelző hangos huhogással fogadta a közönség.

Obama azzal támadta Hillaryt, hogy ő és férje nem a tényeken alapuló állításokkal támadják őt. Szerinte ez a politikai taktika csak elidegeníti a választókat. Azt mondta, az amerikaiak olyan elnököt keresnek, aki megoldani akarja oldani a problémákat, nem pedig olyant, aki folytatja a jelenlegi washingtoni politizálást.

A vita harmadik, háttérbe szorult részvevője John Edwards egykori észak-karolinai szenátor volt, aki derültséget keltve közbeszólt: "akkor most ketten vitázunk vagy hárman?".

Abban egyetértettek, hogy a gazdasági nehézségek miatt adóvisszatérítést kell nyújtani a rászorulóknak. Obama azonban hozzátette: ez eredetileg az ő javaslata volt, Clinton utána karolta fel az ötletet.

Clinton és Edwards közösen támadták Obamát, amiért az nem mindenkire kiterjedő, általános egészségbiztosítást szorgalmaz. Obama elismerte ezt, de hangsúlyozta: nem lehet rákényszeríteni a méregdrága biztosítást azokra, akik nem tudják megfizetni. Obama azt is elismerte, hogy ő nem adna egészségbiztosítást az illegális bevándorlóknak.

A három demokrata elnökjelölt-aspiráns egy héttel ezelőtti Las Vegas-i vitája - amelyen Clinton és Obama úgymond békét kötött egymással a faji kérdés körül fellángolt vitában - már kellemes társalgásnak tűnik a keddi összecsapás fényében.