Aláírták az amerikai-magyar vízummentességi memorandumot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ünnepélyes keretek között írták alá az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot hétfőn Washingtonban. A szövegről múlt pénteken zárultak le az egyeztetések az amerikai fővárosban, a dokumetumot Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet látta el kézjegyével.

Chertoff hasonló nyilatkozatot írt alá Szlovákia és Litvánia képviselőjével. A három rövid aláírási ceremóniára a minisztérium egy félreeső kis épületében egymás után került sor, Szlovákiát - amely belügyminiszteri szinten képviseltette magát - Magyarország, majd Litvánia követte, utóbbi nevében is a nagykövet írta alá az okmányt.

A memorandum azokat az alapelveket rögzíti, amelyek alapján - feltehetően 2009 januárjától - működhet majd a vízummentes beutazást biztosító rendszer.

Michael Chertoff üdvözölte, hogy a három ország vezető szerepet játszik a kiterjesztett amerikai biztonsági előírások támogatásában. "Várom azt a napot, amikortól állampolgáraik vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba" - mondta. Nemcsak előnyösnek, hanem szükségszerűnek nevezte, hogy a mai szorosan összefonódó világban a partner országok az egymás közötti utazási lehetőségek terén a biztonságra helyezzék a hangsúlyt.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleménye szerint a memorandumokban körvonalazott biztonsági előírásoknak köszönhetően a három ország jó úton halad a vízummentesség felé: "esélyük nyílik arra, hogy még idén, egy későbbi időpontban a vízummentességi program tagjai lehessenek".

Somogyi Ferenc korábban úgy nyilatkozott, hogy a memorandum aláírásával a vízummentességhez vezető folyamat "nagyon fontos első szakasza" zárult le. A gyakorlati végrehajtás tekintetében további megállapodásokra lesz szükség, és amerikai részről meg kell teremteni a technikai feltételeket.

Az Egyesült Államok elektronikus utaskiléptető rendszer kiépítését tervezi, hogy regisztrálni tudják a kilépő forgalmat, s fel lehessen mérni, kik maradnak az országban illegálisan, tartózkodási engedélyük lejárta után. Washington ennek az elektronikus rendszernek a beüzemelését az év végére ígéri.

Chertoff kérdésre válaszolva kifejtette: a mostani vízumkényszerhez képest az új rendszerben az utazás engedélyeztetéséhez nem kell személyes interjún megjelenni, azért on-line lehet majd folyamodni. "Hatékonyabb, gyorsabb és kényelmesebb rendszer lesz"- ígérte, hozzátéve, hogy minden európai ország számára azonos előírások biztonsági lesznek érvényben.

Berta Krisztina, a külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője - aki a múlt pénteki egyeztetéseken a Washingtonba érkezett budapesti szakértői delegációt vezette - elmondta: a remények szerint a mostaninál sokkal egyszerűbben lehet majd beutazni az Egyesült Államokba, és az új rendszerben "nagy valószínűség szerint nem lesz díj". Aki a tengerentúlra szeretne utazni, annak elektronikus úton előzetesen kell majd jeleznie szándékát. Azok, akiket az amerikai fél valamilyen okból, például adategyeztetési probléma miatt esetleg elutasít, egy "vízumszerű eljárás" keretében még engedélyt kaphatnak a látogatásra.

Washington az Európai Unióba négy éve belépett tagállamok közül elsőként február 26-án Csehországgal zárta le az egyeztetési folyamatot, a felek aláírták a memorandumot. Észtország és Lettország két hete szerdán írta alá az egyetértési nyilatkozatot.

A vízummentességi státus feltétele, hogy a vízumkérelmek elutasítási rátája 10 százaléknál kisebb legyen. Magyarországot a szerződés előkészítése során Washington ugyanúgy kezeli, mint azokat az országokat, amelyek már az elutasítási küszöb alá kerültek, jóllehet a magyar mutató tavaly 10,3 százalék volt. Washington figyelembe vette az egészen csekély mértékű túllépést, valamint az egyértelműen csökkenő tendenciát: a ráta hat éve még 20, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék volt. A budapesti amerikai nagykövet várakozása szerint az idén ősszel lezáruló pénzügyi évben Magyarország már bizonyosan a 10 százalékos küszöb alá kerül.