szerző:
MTI

Ha a parlament nem szavazza meg a cseh-amerikai radarszerződést, akkor a kormányzó Polgári Demokratikus Párt valószínűleg elutasítja a lisszaboni szerződést.

Ezt Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök jelentette ki szerdán este a Rádio Cesko rádióállomás politikai vitaműsorában. A kormányfő megjegyezte: bár személyesen nem tartja a legmegfelelőbbnek ennek a két témának az összekapcsolását, számítani kell arra, hogy ez is megtörténhet.

"Ez egy lehetséges változat. Tekintettel arra, hogy a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 81 képviselője van - és azt hiszem, hogy többségük álláspontját ismerem -, nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a képviselők - és a párt szenátorai is - megszavaznák a lisszaboni szerződést, ha az USA-val megkötött radarszerződés nem fogadnák el" - fejtette ki Topolánek a rádióban.

Mint mondta, "ez is egy kártya" a játszmában. "Én nem játszok ilyen egyszerűen, mert szerintem nem a legmegfelelőbb a két témának az összekapcsolása. A képviselők esetében azonban, akiknek szabad akaratuk van, ez egy olyan nézőpont, amely a döntésnél szerepet játszhat" - magyarázta a kormányfő, aki egyúttal a polgári demokraták elnöke.

Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke nyilatkozatában "botrányosnak és amatőrnek" minősítette Topolánek kijelentését. A baloldal egyetlen okot sem lát arra, hogy miért kellene a radarszerződést összekapcsolni a lisszaboni szerződéssel - olvasható Paroubek reagálásában. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke felhívta Topolánek figyelmét arra, hogy a jövő év első felében Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke, s a lisszaboni szerződés elutasítása komoly következményekkel járhat Csehország számára. "Kérjük ezért az ODS koalíciós partnereit, a kereszténydemokratákat és a zöldeket, hogy szólítsák fel a kormány elnökét konstruktív és felelős magatartásra a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban" - áll a nyilatkozatban.

A cseh-amerikai radarszerződést az ellenzéki pártok és a koalíciós zöldek egy része elutasítja, így a dokumentum pillanatnyilag nem élvez többségi támogatást a képviselőházban. A lisszaboni szerződést viszont a Polgári Demokratikus Párt ellenzi. A pártnak többsége van a szenátusban és a 200 tagú alsóházban is 81 képviselője van. Václav Klaus államfő, az ODS tiszteletbeli elnöke szintén a lisszaboni szerződés ellenfelei közé tartozik. Az ODS szenátorainak egy csoportja a lisszaboni szerződést az alkotmánybíróság elé utalta, mert úgy véli, ellentétben van a cseh alkotmánnyal. A taláros testület döntése őszre várható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A lengyel elnöknek sem kell a lisszaboni szerződés

Nem írja alá - "legalábbis egyelőre" - Lech Kaczynski lengyel elnök az Európai Unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt - derült ki az államfővel készült, hétfőn megjelent lapinterjúból.

MTI Világ

Kedden aláírják a cseh-amerikai radarszerződést

Csehország és az Egyesült Államok külügyminiszterei a jövő kedden Prágában aláírják az amerikai radar csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést - közölte cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva csütörtökön a CTK hírügynökség.

MTI Világ

Amerika készen áll: mi lesz a csehországi radarral?

Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy már az idei év végén megkezdődjön az amerikai radar építése Csehországban - jelentette ki a közszolgálati Cseh Televízióban Henry Obering, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) vezetője.

MTI/hvg.hu Világ

Patthelyzet: az írek nem kérnek a lisszaboni szerződésből

Az írországi népszavazás végleges eredménye szerint a szavazók 53,4 százaléka utasította el az Európai Unió lisszaboni szerződését. A szerződés nem lép hatályba 2009 januárjában - kommentálta Jean-Claude Juncker, az eurózóna luxemburgi elnöke. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke viszont még lát esélyt a helyzet megmentésére, azért szerinte folytatni kell a ratifikálást a tagországokban.

MTI Itthon

Tízből hat magyar ellenezne egy rakétavédelmi rendszert

A magyar lakosság harminc százaléka határozottan ellenezné, hogy Magyarországra rakétavédelmi rendszert telepítsenek; hasonló adatokat mértek Szlovákiában és Lengyelországban is - derül ki a TÁRKI és Central European Opinion Research Group (CEORG) júliusban végzett kutatásából.

MTI Világ

Lisszaboni szerződés – mindenáron

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter erről a Bild című német lapnak nyilatkozott annak kapcsán, hogy az uniós reformszerződés írországi elutasítása után Lech Kaczynski lengyel államfő is közölte, nem írja alá a dokumentumot, s Horst Köhler német elnök kijelentette, hogy a ratifikációs okmány aláírásával megvárja az alkotmánybírósághoz benyújtott panaszok kivizsgálását.

Van egy iparág, amelyet a bicikli menthet meg

Van egy iparág, amelyet a bicikli menthet meg

Farkas Zoltán: Kultúrák és históriák

Farkas Zoltán: Kultúrák és históriák

Wifit használ otthon? Nézzen körül a routernél, javasolja az FBI

Wifit használ otthon? Nézzen körül a routernél, javasolja az FBI

Sötét tervet sejtet a Google alapítóinak háttérbe vonulása

Sötét tervet sejtet a Google alapítóinak háttérbe vonulása

Gulyás: Kovács Zoltán szólásszabadságát senki sem korlátozza

Gulyás: Kovács Zoltán szólásszabadságát senki sem korlátozza

A nap fotója: a szentendrei új P+R parkoló, amit gumicsizmában érdemes felkeresni

A nap fotója: a szentendrei új P+R parkoló, amit gumicsizmában érdemes felkeresni