szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha a parlament nem szavazza meg a cseh-amerikai radarszerződést, akkor a kormányzó Polgári Demokratikus Párt valószínűleg elutasítja a lisszaboni szerződést.

Ezt Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök jelentette ki szerdán este a Rádio Cesko rádióállomás politikai vitaműsorában. A kormányfő megjegyezte: bár személyesen nem tartja a legmegfelelőbbnek ennek a két témának az összekapcsolását, számítani kell arra, hogy ez is megtörténhet.

"Ez egy lehetséges változat. Tekintettel arra, hogy a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 81 képviselője van - és azt hiszem, hogy többségük álláspontját ismerem -, nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a képviselők - és a párt szenátorai is - megszavaznák a lisszaboni szerződést, ha az USA-val megkötött radarszerződés nem fogadnák el" - fejtette ki Topolánek a rádióban.

Mint mondta, "ez is egy kártya" a játszmában. "Én nem játszok ilyen egyszerűen, mert szerintem nem a legmegfelelőbb a két témának az összekapcsolása. A képviselők esetében azonban, akiknek szabad akaratuk van, ez egy olyan nézőpont, amely a döntésnél szerepet játszhat" - magyarázta a kormányfő, aki egyúttal a polgári demokraták elnöke.

Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke nyilatkozatában "botrányosnak és amatőrnek" minősítette Topolánek kijelentését. A baloldal egyetlen okot sem lát arra, hogy miért kellene a radarszerződést összekapcsolni a lisszaboni szerződéssel - olvasható Paroubek reagálásában. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke felhívta Topolánek figyelmét arra, hogy a jövő év első felében Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke, s a lisszaboni szerződés elutasítása komoly következményekkel járhat Csehország számára. "Kérjük ezért az ODS koalíciós partnereit, a kereszténydemokratákat és a zöldeket, hogy szólítsák fel a kormány elnökét konstruktív és felelős magatartásra a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban" - áll a nyilatkozatban.

A cseh-amerikai radarszerződést az ellenzéki pártok és a koalíciós zöldek egy része elutasítja, így a dokumentum pillanatnyilag nem élvez többségi támogatást a képviselőházban. A lisszaboni szerződést viszont a Polgári Demokratikus Párt ellenzi. A pártnak többsége van a szenátusban és a 200 tagú alsóházban is 81 képviselője van. Václav Klaus államfő, az ODS tiszteletbeli elnöke szintén a lisszaboni szerződés ellenfelei közé tartozik. Az ODS szenátorainak egy csoportja a lisszaboni szerződést az alkotmánybíróság elé utalta, mert úgy véli, ellentétben van a cseh alkotmánnyal. A taláros testület döntése őszre várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A lengyel elnöknek sem kell a lisszaboni szerződés

Nem írja alá - "legalábbis egyelőre" - Lech Kaczynski lengyel elnök az Európai Unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt - derült ki az államfővel készült, hétfőn megjelent lapinterjúból.

MTI Világ

Kedden aláírják a cseh-amerikai radarszerződést

Csehország és az Egyesült Államok külügyminiszterei a jövő kedden Prágában aláírják az amerikai radar csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést - közölte cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva csütörtökön a CTK hírügynökség.

MTI Világ

Amerika készen áll: mi lesz a csehországi radarral?

Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy már az idei év végén megkezdődjön az amerikai radar építése Csehországban - jelentette ki a közszolgálati Cseh Televízióban Henry Obering, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) vezetője.

MTI/hvg.hu Világ

Patthelyzet: az írek nem kérnek a lisszaboni szerződésből

Az írországi népszavazás végleges eredménye szerint a szavazók 53,4 százaléka utasította el az Európai Unió lisszaboni szerződését. A szerződés nem lép hatályba 2009 januárjában - kommentálta Jean-Claude Juncker, az eurózóna luxemburgi elnöke. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke viszont még lát esélyt a helyzet megmentésére, azért szerinte folytatni kell a ratifikálást a tagországokban.

MTI Itthon

Tízből hat magyar ellenezne egy rakétavédelmi rendszert

A magyar lakosság harminc százaléka határozottan ellenezné, hogy Magyarországra rakétavédelmi rendszert telepítsenek; hasonló adatokat mértek Szlovákiában és Lengyelországban is - derül ki a TÁRKI és Central European Opinion Research Group (CEORG) júliusban végzett kutatásából.

MTI Világ

Lisszaboni szerződés – mindenáron

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter erről a Bild című német lapnak nyilatkozott annak kapcsán, hogy az uniós reformszerződés írországi elutasítása után Lech Kaczynski lengyel államfő is közölte, nem írja alá a dokumentumot, s Horst Köhler német elnök kijelentette, hogy a ratifikációs okmány aláírásával megvárja az alkotmánybírósághoz benyújtott panaszok kivizsgálását.

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt