Tadics: megbékélést, de igazságosabb hágai ítélkezést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködést hirdetett, ugyanakkor igazságosabb ítélkezésre szólította fel a testületet Boris Tadics szerb államfő a boszniai Srebrenicában végrehajtott vérengzés 13. évfordulóján.

1995 júliusában több mint nyolcezer bosnyák férfit öltek meg Srebrenica környékén, s a délszláv háborúk bűnöseinek elítélésére alakult hágai törvényszék kimondta, hogy a gaztettet a várost elfoglaló boszniai szerb hadsereg hajtotta végre.

Szerbia számára rendkívül fontos, hogy a háborús bűntettekkel és a háborús bűnösökkel kapcsolatos kérdések végére pont kerüljön, s ezért az ország már 43 személyt átadott a törvényszéknek – állapította meg nyilatkozatában Tadics.

A srebrenicai áldozatokra emlékezve az összes ártatlanul meghalt emléke előtt is tisztelgünk. Azzal, hogy megadjuk a tiszteletet mások áldozatainak, s átérezzük tragédiájukat, a megbékélés mellett szállunk síkra, amely nélkül nincs jövő, s nincsenek szomszédok közti normális kapcsolatok a Balkánon – szögezte le a szerb államfő.

Borisz Tadics egyben óvatos bírálatot is megfogalmazott a hágai Nemzetközi Törvényszékkel kapcsolatban, amelynek ítélkezési gyakorlatát éles bírálatok érik Szerbiában, s amelyről egyes jogászok is azt tartják, hogy nemzetközi nyomásnak engedve a politikát gyakran a jog fölé emeli, s főleg a szerbekkel szemben alkalmazza a törvény szigorát, miközben mások bűnei iránt elnéző. A Szerbiában két legnagyobb felháborodást kiváltó döntés Ramush Haradinaj volt koszovói gerillaparancsnok és miniszterelnök, illetve Naszer Orics egykori srebrenicai bosnyák katonai rendőrségi parancsnok felmentése volt.

Az ártatlanul szenvedők arra kötelezik a Nemzetközi Törvényszéket, hogy a bűntetteket kellően megtorolja, s mindenkinek kellő módon igazságot szolgáltasson. Ahhoz, hogy térségünkben az áldozatok békében nyugodhassanak, minden bűnözőnek bűnhődnie kell, függetlenül a nemzetiségétől és vallásától, s függetlenül attól, hogy Mladicsnak, Oricsnak, Haradinajnak vagy Gotovinának hívják – üzente Hágának Tadics.