Puccsisták ellen emeltek vádat Törökországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iszlám gyökerű Erdogan-kormány megdöntésére szőtt összeesküvés címén 86 gyanúsított ellen emelt vádat hétfőn a török ügyészség.

A gyanúsítottakat - köztük legalább egy tábornokot, újságírókat, egyetemi tanárokat és üzletembereket - vagy terrorszervezethez tartozás, vagy a kormány megbuktatását célzó fegyveres felkelés szításának címén helyezték vád alá - jelentette be Aykut Cengiz Engin főügyész. Neveket nem hozott nyilvánosságra.

A bíróságnak két héten belül kell döntenie a per kitűzéséről. A gyanúsítottak állítólag káoszt akartak teremteni, amely tervük szerint katonai puccshoz és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlám irányultságú kormányának megdöntéséhez vezetett volna. Az összeesküvők azzal vádolják a kormányt, hogy lassan szétzúzza Törökország világi jogrendszerét, és az európai uniós csatlakozás reményében túl sok engedményt tesz a keresztény és kurd kisebbségeknek.

A török tömegtájékoztatás korábban arról számolt be, hogy a gyanúsítottak egy része bizonyosan az Ergenekon elnevezésű szélsőjobboldali csoporthoz tartozik, amely gyilkosságokkal és pokolgépes merényletekkel akart zűrzavart kelteni és kiváltani a hadsereg hatalomátvételét. A török vezérkari főnök cáfolta, hogy a hadsereg kapcsolatban állna a felgöngyölített ultranacionalista csoporttal.

A gyanúsítottakat júliusban fogták el a világi, nacionalista hálózat elleni nyomozás során, amelyet azután indítottak, hogy a rendőrség titkos kézigránátraktárra bukkant egy nyugalmazott tiszthelyettes isztambuli házában.

Az alkotmánybíróságon eközben utolsó szakaszába lépett a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) betiltásával fenyegető eljárás. A főügyészség szerint a kormánypárt "iszlamizálja" Törökországot, ezért követeli feloszlatását. Egyúttal indítványozta, hogy Erdogan kormányfő, valamint az AKP további 70 tagja öt évig ne csatlakozhasson politikai párthoz. A védekezés előterjesztése után a testület várhatóan augusztusban hozza meg döntését.